Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A Felvidéken jártak

A jánossomorjai iskola 42 diákja négynapos tanulmányi kirándulásra utazott Szlovákiába.
Útjuk két téma köré szerveződött: egyrészt a felvidéki magyarok kényszertelepítésére 1947-ben, mindenekelőtt a Szencről, Nagyfödémesről és Búcsról a mai Jánossomorjára (a korabeli Mosonszentjánosra és Mosonszentpéterre) került magyarok szülőföldjének meglátogatása. Másrészt az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc felvidéki eseményeis, ezen belül Görgey Artúr tábornok zseniális téli hadjárata.

A felvétel a szepesi várnál készült a jánossomorjai csoportról.
A felvétel a szepesi várnál készült a jánossomorjai csoportról.


Első nap meglátogatták a szenci és a nagyfödémesi magyar alapiskolát, a malonyai arborétumot és a festői kisvárost, Selmecbányát. Másnap panorámautazást tettek a Magas-Tátrában, gyönyörködtek a szepességi városok, Késmárk és Lőcse nevezetességeiben, Szepes várának monumentalitásában. Harmadnap a tanösvényen felmentek a Dobsinai-jégbarlangba, ámultak a betléri Andrássy-kastély 44 szobáján és hatalmas parkján, az Andrássy-mauzóleumban és Alsósztregován. Jártak továbbá Ógyallán, Andódon, Szímőn, Deákiban. Nagyfödémesen a temetőben megkeresték egy jánossomorjai hölgy 1942-ben elhunyt édesanyjának a sírját.

Itt megemlékeztek a felvidéki magyarok és a magyarországi németek kitelepítéséről is. Ismeretekben és élményekben gazdag kirándulásuk a Határtalanul! program támogatásával valósult meg.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cartiglianóban Kimléről utcát neveztek el

Az olasz Cartigliano és Kimle húsz éve vette fel a kapcsolatot Gócz Enikőnek köszönhetően, aki… Tovább olvasom