Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A felejtéssel elárulnánk a sortűz áldozatait

Mosonmagyaróvár soha nem felejtheti el az ötvenöt évvel ezelőtt történteket – hangsúlyozta Schmidt Mária történész tegnapi Gyász téri megemlékezésén.

A szónok szerint az ’56-os sortűz áldozatai hősök voltak, akik helyettünk haltak meg. A gyásznapi megemlékezések ezúttal is számos helyszínen zajlottak a városban.

Két évtizede szinte azonos forgatókönyv szerint zajlik Mosonmagyaróvár gyásznapja, így történt ez tegnap is, amikor városszerte ünnepségekkel emlékeztek meg az ötvenöt évvel ezelőtti sortűz áldozatairól. Főhajtásra késztető helyszínből sajnos több is van a városban, az ismert meggyilkoltak nevét táblák őrzik városszerte.

A gyásznapi megemlékezések sorát ezúttal is az egykori laktanya előtti  téren, a sortűz helyszínén tartott ünnepség és koszorúzás zárta.
A gyásznapi megemlékezések sorát ezúttal is az egykori laktanya előtti téren, a sortűz helyszínén tartott ünnepség és koszorúzás zárta.


A megemlékezések sora tegnap délelőtt a kórháznál kezdődött, majd Gulyás Lajos emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők. Ezután a Hunyadi-iskolában Németh Alajos tanár beszélt az intézmény ötvenöt évvel ezelőtti szakmunkástanulóiról, akik a gyilkos sortűz áldozataivá váltak.

Az egyetemnél is emlékmű őrzi a sortűz hat gazdász áldozatának emlékét. Itt dr. Kuroli Géza elevenítette fel az 1956-os történéseket és a sortüzet követő eseményeket. Mint mondta: a magyar történelem legdicsőbb tettei közé tartozik a forradalom, amikor az egész ország meg akarta változtatni a keserű magyar valóságot. Az ünnepségsorozat a polgármesteri hivatalnál, az ’56-os nemzeti tanács létrejöttét őrző emléktáblánál folytatódott, ahol Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke beszélt.

A magyaróvári temetőben és az egyetemnél (képünkön) is fejet hajtottak az ötvenöt évvel ezelőtti sortűz áldozatai előtt.
A magyaróvári temetőben és az egyetemnél (képünkön) is fejet hajtottak az ötvenöt évvel ezelőtti sortűz áldozatai előtt.A magyaróvári temetőben Pausits István tanár emlékezett meg az ötvenöt évvel ezelőtti vérengzés áldozatairól, az emlékezés kötelességét hangsúlyozva. A temetőből ezúttal is gyalogos felvonulás indult a Gyász térre. Mosonmagyaróvár soha nem felejtheti el, hogy mi történt azon az ötvenöt évvel ezelőtti napon a laktanya előtt – figyelmeztetett Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a kegyeleti megemlékezés szónoka. Elmondta: aki nem emlékezik, az nincs.

a
Pártok, civil szervezetek, magánemberek helyzeték el az emlékezés  koszorúit a Gyász téri Golgotánál. Fotók: Méhes Ákos


A felejtéssel elárulnák a sortűzben és az azt követő megtorlásban legyilkolt áldozatokat. A szónok emlékeztetett: bár az akkori rendszer nem engedte, hogy beszéljenek róla, a mosonmagyaróváriak soha nem felejtettek és nem bocsátottak meg. A hallgatás nem oldotta a fájdalmakat és nem tompította az itt élők dühét. Schmidt Mária név szerint idézte fel a mosonmagyaróvári sortűz több áldozatát és beszélt hősies cselekedetükről. Mint mondta: valódi hősök voltak ők, akik valójában helyettünk haltak meg, akik gyávák, megalkuvóak voltak, vagy csupán később születtek. A sortűzben legyilkoltak lemondtak a világról a világért. Példát mutattak bátorságból és tudták, eljön az idő, amikor valamelyik nemzedék felemelheti majd a fejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomkövető kutyával keresték az eltűnt márialigeti beteg férfit

A rendőrök, polgárőrök és a lakosság összefogása, s a hat órás kutatás végül meghozta eredményét.… Tovább olvasom