Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A falvak nyitottak az ötletekre

Dr. Alexay Zoltán elmondta: örömmel vállalta a zsűriben való részvételt. Szerinte több okból is fontos ez a pályázat.
Rajkától Győrig, Kimlétől Győrzámolyig megmozgatta olvasóinkat felhívásunk, így három kategóriában összesen 46 pályázat érkezett be a Kisalföld és a Mosoni-Dunatáj Térségfejlesztési Társulás által meghirdetett Szigetközösen pályázatra. A térségfejlesztési ötletek sora már a héttagú zsűri asztalán van, rövidesen elbírálják, melyek azok a legjobb elképzelések, melyek – akár egy-egy településen – hasznosíthatóak a térségben. A bírálóbizottság tagjai között szerepel többek közt Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotós és Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője.

Továbblépésre is alkalmas

Dr. Alexay Zoltán elmondta: örömmel vállalta a zsűriben való részvételt. Szerinte több okból is fontos ez a pályázat: egyrészt a szigetközi emberek is beleszólhatnak, elmondhatják, mit szeretnének. A pályázók hasznos és jól megvalósítható ötleteket is megfogalmaztak, melyek „továbblépésre" is alkalmasak lehetnek: ebből térségi előrelépés történhet. Továbbá a pályázat arra is alkalmas, hogy az itt élők lokálpatriotizmusa működő legyen: próbáljanak ők is valamit tenni a Szigetköz érdekében.

Pénzt szerezni

Jó néhány olyan pályázat is érkezett, mely egy-egy konkrét településre is megfogalmaz elképzeléseket (ezeket az elbírálás után az önkormányzatokhoz is eljuttatjuk).
Ilyen a darnózseli krumplifesztivál gondolata. Fazekas Zoltán darnózseli polgármester elmondta: nyitottak a települést érintő új ötletekre, sok ilyen információ megszívlelendő, melyeket lehetőség esetén meg is valósítanának. Egy krumplifesztivál megszervezésére évek óta pályáznak, ám eddig nem nyertek hozzá pénzt.
Egy mecséri pályázó többtucatnyi elképzelést írt pályázatában községe fejlesztésére.
Gerháth Zoltán mecséri településvezető úgy fogalmazott: szívesen veszik ezeket, mindig is nyitottak voltak olyan ötletekre, melyek mellé oda lehet(ett) állni. „A kérdés azonban mindig az, hogy lehetne pénzt szerezni ezekhez az elképzelésekhez" – mondta.

Tizenhat szélkerék

A pályázatban az egyik ilyen megjelenő ötlet egy szélerőműpark létrehozása a településen. A polgármester örömmel újságolta, ez az ötlet hamarosan megvalósulhat. „A gödöllői egyetemmel kötött szerződés alapján két és fél éve tárgyalunk szélkerekek felállításáról Mecséren. Holland cég gyártja majd le a szerkezeteket, melyek közül az első jövő március-április körül már állhat. Összesen tizennyolc szélkereket terveztünk, s tizenhatra kaptuk meg az engedélyt" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajgó kérdések, feleletek nélkül

Az 1956-os mosonmagyaróvári tragédia után ötven évvel már másodszor for- gatott filmet a témáról… Tovább olvasom