Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A falunapon nyílik meg a Szigetköz Múzeum

A Szigetköz Múzeum felújított épületén az utolsó simításokat végzik, és az augusztus eleji falunapon át is adják. Máriakálnokon új kultúrház is fogadja az érdeklődőket. Idén több mint húszmillióból több utca is új aszfaltréteget kap.
A tavalyihoz hasonló, 160 millió forintos költségvetésből gazdálkodik idén Máriakálnok. Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármestert arról kérdeztük, mire futja ebből az összegből.

– Pályázatból huszonkétmillió forintért az iskolára, óvodára és a kultúrházra napelemeket szereltünk fel. Így terveink szerint a szükséges villamos energia kilencven százalékát biztosítani tudjuk. Ezzel évente több millió forintot takaríthatunk meg és fordíthatunk más célra. Az óvoda felújítását folytatjuk, így
augusztusban a nyílászárókat cseréljük és külső szigetelést végzünk – magyarázza a településvezető.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma: – Az első világháború százéves évfordulójára újítottuk fel a Hősi halottak emlékművét.
Dr. Tóásóné Gáspár Emma: – Az első világháború százéves évfordulójára újítottuk fel a Hősi halottak emlékművét.

Hozzátette: mostanra a helyi temetőben is elkészült a térkövezett járda. Sőt, a múlt héten egy urnafalat is elhelyeztek itt. A fejlesztések sorában megemlítette, hogy elkészült egy játszótér az egykori alsó tagozatos iskola mellett. Tizenhétmillióból felújították a kultúrházat. Ehhez a helyi nyugdíjas-egyesület nyert teljes támogatottságú pályázatot. Beszereznek egy elsősorban szociális célokat szolgáló mikrobuszt és év elején vásároltak egy közterület rendbetételéhez szükséges traktort. A Kápolna tér felújítása során az első világháború kitörésének évfordulójára renoválták az 1938-ban felállított Hősi halottak emlékművét. Ugyanakkor az utolsó simításokat végzik a Szigetköz Múzeum épületén is. Ezt augusztus 2-án, a falunap keretében adják majd át. A Hansági Múzeum szakemberei pedig berendezik a tárlatot.

Kelemen István kollégáival az utolsó simításokat végzi a Szigetköz Múzeum épületén.
Kelemen István kollégáival az utolsó simításokat végzi a Szigetköz Múzeum épületén.

– Mivel Máriakálnok – hitele nem lévén – kimaradt az állami adósságrendezésből, az ilyen önkormányzatok számára kiírt pályázaton sikeresen indultunk, kaptunk 19,9 millió forintot. Ezt a költségvetésből 4 millió forinttal egészítjük ki és költjük idén útfelújításra. Így aszfaltozzuk a Halász, Flórián, Márai, Deák utcákat és a Kápolna téri buszfordulót, illetve két másik utcát murvázunk. Jövőre hasonló forrásból tervezzük a malom-dűlői utak rendezését – hangsúlyozta a polgármester. Dr. Tóásóné szerint térfigyelő kamerákra is pályáztak, így kilenc berendezés szolgálná a közbiztonságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhozók és egyéb gazemberek

A nyugdíjasegyetemen dr. Csokán Csaba, a rendőrkapitányság vezetője tartott előadást az időskorúakra specializálódott bűnözők módszereiről. Tovább olvasom