Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A falun végigfut a szigetközi kerékpárút

Halászi belterületének teljes hosszán kiépülhet őszre a szigetközi kerékpárút újabb szakasza, mire az önkormányzat hatvankétmillió forintot nyert egy kerékpáros turizmust elősegítő pályázaton.

A jövőben lehetőség nyílhat a hiányzó, Darnózseliig vezető szakasz elkészítésére is.

Húsz százalék önrésszel

Egyelőre Halásziig tart: A kerékpárút ősszel már a faluban is végigfut.
A kerékpáros turizmust elősegítő kerékpárutak építésének támogatására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal Turisztikai Államtitkárságával közösen meghirdetett tavalyi pályázat második fordulójában közel hatvankétmillió forintot nyert Halászi önkormányzata, melyet a kerékpárút belterületi kiépítésére fordíthatnak.

A szigetközi kerékpárút teljes aszfaltozása hosszú évek óta várat magára. A Győrtől Darnózseliig, illetve a Mosonmagyaróvártól Halásziig tartó szakasz már korábban elkészült, így mindössze a Halászitól Darnózseliig vezető 11,5 kilométeres aszfaltcsík hiányzik. A most elnyert hatvankétmillió forintból – melyhez húszszázalékos önrészt, mintegy tizenkét és fél millió forintot vállalt az önkormányzat – a település teljes belterületén, 1861 méteren épülhet ki a kerékpárút.

Még 340 millió kellene

– A most elnyert összegből újabb szakaszon, teljes belterületünkön tudjuk kiépíteni a bicikliutat – kezdte Majthényi Tamás polgármester. – Közbeszerzési eljárást írunk ki a kiépítésre, s körülbelül áprilisban kezdődhetnek el a munkálatok. A tervek szerint így a belterületi szakasz ősz végére el is készülhet. Darnózselivel korábban már többször adtunk be közös pályázatot a kerékpárút kiépítésére, s bár most önállóan nyertük meg ezt a pénzt, a még hátralévő darabnál együttes projektekben gondolkodunk.

Számításaink szerint a két község közötti és Darnózseli belterületi részének kiépítéséhez még legalább 340 millió forintot kellene nyernünk, s ehhez valamennyi önrészt is vállalnunk. Most látok erre reális esélyt: a Nemzeti Fejlesztési Hivatal által nemrég kiírt pályázatok a turisztikai vonzerő fejlesztését segítik. Az ehhez kapcsolódó infrastrukturális projekten szeretnénk elnyerni ezt az összeget, annál is inkább, mivel itt kiemelt szerep jut a „félkész" kerékpárutaknak – mondta a polgármester.

Infrastrukturális beruházásokra

A polgármester által említett, nemrégiben kiírt pályázat a turisztikai célpontok fejlesztését és ismertségét hivatott elősegíteni. Az intézkedés 2006 végéig 19 milliárd 528 millió forint támogatást tesz hozzáférhetővé.
A pályázat támogatja az üdülőkörzetekben és nemzeti parkokban a turisztikai vonzerő fenntartható fejlődését, a turisztikai kínálat bővítését, azok ismertségének elősegítését.

A jelzett célok elérése érdekében pályázni lehet nemzeti parkok fejlesztésére (100 millió és 1,5 milliárd forint között), világörökségi helyszínek (250 millió és 1,5 milliárd forint között), múzeumok, valamint egyedileg fejleszthető műemlékek látogatóbarát bemutathatóságának fejlesztésére (50 és 300 millió forint között). Továbbá kastélyok és várak turisztikai funkciókkal való fejlesztésére (250 millió és 1,5 milliárd forint között), illetve aktív turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra (50 és 500 millió forint közötti értékben). Erre a fejlesztendő helyszín tulajdonosai, közhasznú szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak, egyesületek, illetve önkormányzatok pályázhatnak. A pályázóknak mindössze 2,5, illetve 5 százalék önrésszel kell rendelkezniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet 350 kilométer távolságban

Két, alig több mint ezerlelkes település a szlovák határ közelében, egy főút mentén, félúton két… Tovább olvasom