Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A falu egésze javára fordítanák Pozsony közelségét

A szlovák főváros közelségét és terjeszkedését Rajka hasznára fordítaná a település új polgármestere. Kiss Vince további feladatának tartja a korábbi vonatközlekedés visszaállítását is.

Öt jelölt közül, meglehetősen szoros küzdelemben, Kiss Vincét választották a rajkaiak polgármesterüknek. A választások óta már megalakult az új képviselő-testület, a település vezetője pedig belevetette magát a munkába.

– Tősgyökeres rajkaiként már gyerekkorom óta aktívan részt veszek a falu közéletében, az egyesületek munkájában. Vállalkozóként pedig hosszú ideje támogatom a helyi civil szervezeteket – fogalmazott Kiss Vince. – Elsősorban azért indultam a választáson, mert úgy gondoltam: jobban is mehetnének a dolgok a faluban, a polgármesteri munkát a közösség érdekében még hatékonyabban lehet végezni a település jövője érdekében.

– Ha már a fejlődésnél és jövőképnél tartunk, az elmúlt években Rajkán nagymértékű lakóingatlan-építések kezdődtek a betelepülő szlovákok részére. Ez a tendencia jellemezheti az elkövetkezendő éveket is? Ez lehet Rajka jövőképe?

– A falunak ez nem lehet a jövőképe, de biztos vagyok abban, hogy a tendencia folytatódik. Fontos azonban, hogy mindez az ésszerűség határain belül, a szükségletek figyelembevételével és nem utolsósorban a település hasznára történjen. Éppen ezért, az előző évek gyakorlatától eltérően szeretnénk a fejlesztések kulcsát az önkormányzat kezébe visszavenni és az ebből származó bevételekből a falu elmaradt fejlesztéseit pótolni.

Öt jelölt közül, szoros küzdelemben, Kiss Vincét választották a rajkaiak polgármesterüknek.
Öt jelölt közül, szoros küzdelemben, Kiss Vincét választották a rajkaiak polgármesterüknek.

– Milyen fejlesztésekre van szükség?

– Az új képviselő-testülettel teljes egyetértésben a legfontosabb feladatunk, hogy az elkövetkezendő négy év alatt a település költségvetését olyan irányba mozdítsuk el, hogy a bevételek zömét ne csupán az ingatlanértékesítések, hanem az iparűzési- és építményadó-befizetések tegyék ki. Ennek érdekében szeretnénk vonzóvá tenni a falut a letelepedni szándékozó cégek számára, illetve megerősíteni a már itt működő vállalkozásokat. Jelenleg még folyik az önkormányzat négy évre szóló gazdasági programjának kidolgozása, amit a tervek szerint november végi ülésén fogad majd el a képviselő-testület.

– Az elmúlt időszakban országos visszhangot is kiváltott az ellehetetlenített vasúti közlekedés Rajkán. Lesz erre valamiféle megoldás?

– Az elmúlt egy hónap során több fórumon is egyeztettünk az ügyben, jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy visszakapjuk azt a vasúti menetrendet, amit az előző kormány elvett az itt élőktől. Továbbra is sérelmezzük, hogy az akkori kormányzat lemondott a rajkaiakról. Ellenpéldaként hozhatjuk fel azt a gondoskodást, amit a szlovák kormány és főváros tett az ide települt állampolgáraiért azzal, hogy helyi járatú autóbuszt indított Pozsony és Rajka között.

– További együttműködés is elképzelhető a jövőben a szlovák fővárossal?

– Pozsony közelsége és terjeszkedése a jövőben is hatással lesz Rajka mindennapjaira. Szeretnénk azonban ezt a település javára fordítani, hogy ennek ne csupán a negatív hatásait érezzék az itt élők.

Családi gazdálkodó és polgármester

Kiss Vince a vállalkozói szférából érkezett a polgármesteri székbe, ám – noha Rajka mérete ezt lehetővé tenné – nem főállásban, hanem társadalmi megbízatásban, tiszteletdíjért látja el ezt a feladatot. Családi gazdaságát továbbra is működteti, mert mint mondja: büszke arra, hogy az országban elsők közt kezdett családi gazdálkodásba és arra, amit az elmúlt évek alatt felépített.

Olvasóink írták

 • 12. RickCartman 2010. november 14. 01:12
  „mérpontén 2010.11.13. 20:18
  Nincs mit megköszönni.
  Tényleg, minden úgy jó, ahogy van.”
 • 11. mérpontén 2010. november 13. 20:18
  „RickCartman!

  Köszönöm szépen a figyelmeztetést!
  De ez úgy jó ahogy van! :-)”
 • 10. HT 2010. november 13. 14:14
  „Bocsánat,"erélyes"”
 • 9. HT 2010. november 13. 08:34
  „Végre egy normális ember a falu élén,a hiteltelen letyelótyák után!
  Szép lassan menni fog minden,csak türelem.És sok sikert kívánok az egész testületnek.Egy kivételével mindenki odavaló ember.Nem csak a betelepülőkkel,de a rendetlen őslakosokkal is fel kell lépni eréjesen.Tisztelet a kivételeknek.”
 • 8. RickCartman 2010. november 13. 02:13
  „mérpontén 2010.11.12. 19:42
  Helyesírás elégtelen. Jó tanács: Ittasan ne írjon hozzászólásokat, mert magát égeti le.”
 • 7. INVEKTUS 2010. november 12. 23:23
  „NAGYON HELYES VINCE !!!!!!!!!!
  MUNKAHELYEK KELLENEK RAJKÁRA ÉS NEM TELEKSPEKULÁNSOK

  ja apropo a várvavárt Rajkáratelepedö gumiscéggel mi az ábra ?
  Mert kezd olyan hire lenni a faluba minta a régi márványnak

  HMMmmm:))
  ??”
 • 6. mérpontén 2010. november 12. 19:42
  „Szlovákokat haza kell küldeni!
  Nincs keresni valójuk kis hazánkban!
  Semmi kapcsolat nem kell bratislava és MAGYARORSZÁG között, bár az is a milyenk”
 • 5. RAGGEN 2010. november 11. 21:01
  „Az ipari parkot, ami a kampámy során is szóba került, már réges-rég meg kellett volna csinálni! Biztos nem lehet egy egyszerű dolog, mivelhogy az eddigi testületeknek ez nem sikerült. (vagy talán nem is akarták? nem tudom)
  Én drukkolok a Vincének, és a mostani testületnek, hogy nekik sikerüljön!!!
  Remélem a vonatközlekedés is beáll egy normális szintre, bár én személy szerint nem kívánkozok Pozsonyba.”
 • 4. KoPi 2010. november 11. 19:56
  „3. hozzászólás RickCartman 2010.11.11. 17:57:
  Erről sajnos ne is álmodozzál, mert a tót nacionalisták megakadályozzák. Örökké be vannak sz@rva attól, hogy vissza akarjuk venni a Felvidéket. Pedig tényleg vissza kellene venni! :-)))
  Félretéve a viccet, sajnos tótok a saját kisebbségi komplexusaik által vezérelve, még egyes közúti átjárókat is virágládákkal zárnak le, állandóan rettegnek attól, hogy kiderül sosemvolt ország területrablása. Nem akarják, hogy mi Pozsonyba járjunk, nem akarnak megbékélni velünk. Ilyen az, amikor a rabló nem akar megbocsájtani az áldozatának.”
 • 3. RickCartman 2010. november 11. 17:57
  „A vonat izgalmas lenne (újra), ugyanolyan gyorsan, kulturáltan eljutni Pozsonyba, mint ahogy Bécsbe lehet, egy-egy napos városnézésre, túrázásra környéken, vagy a szomszéd településeken - nagyszerű távlatokat nyithatna!”
 • 2. pancser 2010. november 11. 14:55
  „Végre egy normális hang! Igenis az ügyes ember, emberek egy adottségból hasznót húznak, mások ettől lesznek depressziósak. Rajka izgalmas, modern fejlődő település már most is, korábban a világ vége volt!”
 • 1. BIBI029 2010. november 11. 08:25
  „Nagyon várjuk a vonatok újraindítását Rajkára és reménykedunk, hogy a menetrend is igazodik a pozsonyi autóbuszokéhoz. Ez ideális állapot lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bontották a laktanyát a hajléktalanok

Mosonmagyaróvár - Az ipartelepi egykori határőrlaktanyát ellenőrizték a minap járőrök az esti… Tovább olvasom