Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A fafaragáshoz be kell érni

Bezenye - A fa a világ legszebb anyaga, ami a bölcsőtől a koporsóig elkísér minket – vallja Irházy László fafaragó. A bezenyei alkotó nagyapjától örökölte kézügyességét, de a fa iránti tiszteletét sikerült gyerekei szívébe is belopnia.
Könnyen idetalál, ez az egyedüli székely kapu az utcában – adja az útbaigazítást látogatásunk előtt. Valóban, a keskeny bezenyei utcában könnyen rá lehet bukkanni az Irházy család portájára, a ház ablakában egy óriási magyar címerrel.

– Nagyapám, Irházy János aranykezű asztalos volt. A negyvenes évek végének szűkös időszakában nyúlketrecekből varázsolt konyhabútort – meséli bevezetőképp a Vasváron született fafaragó. Édesapja több szakma mellett asztalosként is tevékenykedett, és mostanra már a két, harmincas éveiben járó fia is a fával keresi meg a mindennapit.

A bezenyei fafaragó kalandos életútjába is betekintést engedett. Már gyerekfejjel nyakába vette a világot, 1956-ban kamaszként Nyugat-Európába disszidált. Megjárta a javítóintézetet, a börtönt, hogy aztán talpra állva több területen is kipróbálja magát. Dolgozott már targoncásként, újságkihordóként, bakterként, rendészként. 1988-tól újból érezte a Nyugat vonzását, így családjával Ausztriába költözött át, itt már asztalosként tevékenykedett fiaival együtt. Harmincöt évesen fedezte fel a fafaragás szeretetét, mint mondja, ehhez be kell „érni".

Otthonának minden egyes szeglete a fa iránti hódolatról árulkodik: a faragás fázisai külön-külön műhelyben történnek, míg egy egész szoba a már elkészült alkotásokról – készítőjük világlátásáról – nyújt keresztmetszetet. A faragványok a nő és család iránti szeretetéről, hazaszeretetéről tanúskodnak.

– Elöregedett a szakma – véli az alkotó, hiszen a megyében alig találni öt-hat fafaragót. A helyi iskolának is felajánlotta, hogy szívesen tartana műhelygyakorlatot a diákoknak, de kevesen voltak a szakma rejtel-
meire igazán kíváncsiak. A Tallós Prohászka-egyesület tagja, több kiállításon is bemutatta már tudását: legközelebb Máriakálnokon, majd szülővárosában, láthatók az Irházy-faragványok.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István és Koppány a kastélyparkban

Hédervár - Szeptember elsején a hédervári kastélyparkban Vikidál Gyula és Varga Miklós… Tovább olvasom