Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A dunaszigeti községházát nem viheti a végrehajtó

Mintegy húsz helybéli érdeklődött a dunaszigeti gázügy részleteiről csütörtök este a közmeghallgatáson. Ide meghívták Tóth István korábbi polgármestert és az önkormányzatot e perben képviselő ügyvédet is, ám üres maradt a két meghívott széke.
A dunaszigeti közmeghallgatáson Cseh Benjaminpolgármester időrendbe szedve foglalta össze a gázszolgáltató és az önkormányzat közti peres ügyet csütörtökön. Hangsúlyozta: az idei év elején szereztek tudomást a követelésről.

A polgármesteri tisztség átvételekor elődjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy korábban megegyeztek a gázszolgáltatóval, miszerint a hálózat kiépítését követően az elmaradt úthelyreállítások fejében a szolgáltató nem követeli a befizetett hálózatfejlesztési hozzájárulást az önkormányzattól. Ezért a per szünetel, ami így fél év után megszűnik.

„Mindenki megnyugodott, hogy Tóth úr rendezte az ügyet" – fogalmazott a polgármester. Később aztán kiderült, mivel nem a szolgáltató volt a hálózatépítés kivitelezője, így az utak helyreállítása sem a cég dolga volt. A követelésről szóló jogerős bírósági döntést követő napon tartottak testületi ülést a faluban. Azóta átnézték az ülésről készült jegyzőkönyvet, amiben egy szó sem szerepel a bírósági elmarasztalásról.

A gázügy részleteire mintegy húsz helybéli volt kíváncsi a falugyűlésen.
A gázügy részleteire mintegy húsz helybéli volt kíváncsi a falugyűlésen.

Cseh Benjamin tételesen felsorolta, mi mindent tettek, amióta tudomást szereztek a követelésről: több ízben kezdeményeztek egyeztetést a gázszolgáltatóval, ám sikertelenül. Részletfizetési kérelemmel fordultak a törvényszékhez, ám azt elutasították. Hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek, ám az ügyészség elutasította azt. Hanyag kezelés miatt élhet pótmagánváddal az önkormányzat. A nyáron indult végrehajtást – ami során lefoglalták a községházát – a bíróságon megtámadta az önkormányzat. Arra hivatkoztak, hogy nemzeti tulajdont nem lehet lefoglalni.

A polgármester szerint később a végrehajtó is elismerte, hogy ebben hibázott. Így a törvényszék felfüggesztette a végrehajtást és bekérték az önkormányzat vagyonkataszterét, hogy más vagyontárgyat jelöljenek ki lefoglalásra. Mindemellett utólagos hitelkonszolidációt kértek, ám erre nem volt lehetőség. A megyei kormánymegbízott közbenjárását kérték abban, hogy a feladatellátásra kapott pénzt ne lehessen inkasszózni az önkormányzat számlájáról.

A kormánymegbízott azonban ettől elzárkózott. A térség országgyűlési képviselőjéhez is fordultak, ennek nyomán pályáztak kiegészítő támogatásért. A polgármester szerint erre egyébként is jogosultak lennének, mivel hiánnyal tervezték az idei költségvetésüket. Cseh Benjamin kiemelte: nagy valószínűséggel a bíróság újra elindítja a végrehajtást és lefoglal valamilyen forgalomképes vagyont az önkormányzattól.

Olvasóink írták

  • 1. vendéglős 2013. október 15. 06:56
    „Milyen világban élünk? Aki a falut ilyen helyzetbe sodorta, az nyugodtan él és nem kell felelnie tetteiért? A falunak meg senki nem akar segiteni? Miért nem jelent meg a közmeghallgatáson, hogy válaszoljon az embereknek? Szégyelheti magát, de nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetés a baloldal 24 éves történetéről Mosonmagyaróváron

A rendezvény október 14-én (hétfőn) 18 órakor kezdődik. Tovább olvasom