Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A Dunán postázzák a miniszteri meghívót

Velencei hajóval indultak a fővárosba hétfőn a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület evezősei.
Velencei hajóval indultak a fővárosba hétfőn a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület evezősei, hogy a Szigetköz Nemzeti Park megvalósíthatóságát bemutató konferenciára invitálják Persányi Miklós minisztert.

A környezetvédelmi tárca egyelőre „csak" natúrparkot szorgalmaz a térségben, ám ez a helyiek számára elfogadhatatlan.
Phare-CBC pályázaton nyert százezer euróból helyi szakemberek bevonásával nemrégiben elkészült a Szigetköz Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya.

Különböző szekciókban – mezőgazdaság, halászat, idegenforgalom – próbálják a minisztérium számára megindokolni, miért lenne fontos egy magasabb védelmi formula a Szigetközben. A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány 2003 óta szorgalmazza, hogy az immár tizenhat éve rendezetlen, a térséget folyamatosan sújtó bős–nagymarosi vízlépcsőkérdés rendezése reális alapon, a jelenlegi helyzetet felmérve, egy közös Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park keretei között történjen meg.

Wlasitsch Mirkó, a közalapítvány elnöke hangsúlyozta: a vízlépcső építését elsősorban természetvédelmi indokokra hivatkozva állították le. Az eltelt időszakban a Duna-meder süllyedése és a Duna elterelésének következtében éppen a természetvédelem feltételei romlottak a leginkább. Az építkezés leállítása a szigetközi térség feltételein nem javított. Kielégítő kompenzációs intézkedések nem történtek, a problémát azóta is eseti pályázati, és az átláthatatlan „további kutatások szükségesek" című támogatásokkal próbálják orvosolni.

„ A nemzetközi vita miatt az érintett szigetközi települések helyzete romlott, jövőképük, hasonlóan a Duna jövőjéhez, bizonytalan. Ezt a kedvezőtlen folyamatot csak reális alapokon, a helyi szakemberek tudásának lényegesen nagyobb bevonásával lehetne megállítani."

Nem elegendő a natúrpark

Az alelnök is beszáll

Hétfőn délelőtt Wlasitsch Mirkó vezetésével egy velencei hajóval – s egy kísérő csónakkal – elindultak az evezősök a dunakiliti duzzasztóműtől, hogy Almásfüzitő, Esztergom és Szentendre érintésével csütörtökön kössenek ki Budapesten. A lapátolásba ma Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke is beszáll, mivel ő is támogatja a kezdeményezést.
Szerdán egy másik hajó is útnak indul, mely Pozsony felé veszi az irányt: Miklós László szlovák környezetvédelmi és vízügyi miniszternek visz meghívót a konferenciára.
– A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány ezért szorgalmazza a Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park megvalósítását: ez lehet az a rendező elv, amely helyi szakemberekkel, közös munkában feloldja a területi és a nemzetközi ellentéteket – folytatta Wlasitsch Mirkó. – A közös nemzeti park egy olyan „térségfejlesztési ernyőt" biztosít a térség számára, amely éppen a vitatott természetvédelem mentén mutat jövőképet és státusával javítani képes a térség megítélését, idegenforgalmát, mezőgazdasági és egyéb termékeinek piacát a természeti értékek fenntartása mellett.

A nemzetközi probléma megoldása csak tudatos és folyamatos munkával történhet, amihez biztos költségvetési háttér szükséges, ezért nem elegendő a térség problémáit az önkormányzatok pénzére, és eseti költségvetési támogatásokra alapozott natúrpark keretében megoldani.

Konferencia Dunakilitin

– A közalapítvány megoldási javaslatait augusztus 26-án egy konferencia keretében kívánja bemutatni a dunakiliti faluházban, melyre mindkét ország érintett miniszterét is meghívja – tette hozzá az elnök. – Közös folyónkon, a vízlépcső egyik félbemaradt létesítményétől indulva a Dunán postázzuk a meghívót a budapesti minisztériumnak. Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a tizenhat éve folyó, a múltat eredménytelenül „bogozó" tárgyalások helyett kezdődjenek meg a jövőbe mutató, a térségi emberek és természeti értékek jövőjével foglalkozó tárgyalások egy közös Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park keretei között – mondta Wlasitsch Mirkó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányoznak a látványosságok

A bevásárlóturizmus szinte teljes megszűnésével Mosonmagyaróvár idegenforgalma mélyrepülésbe kezdett az elmúlt években. A városban már mintegy negyven éve üzemelő termálfürdő köré számos üzlet, étterem, hotel és kiadó szálláshely épült. A néhány éve még német szavaktól hangos sétálóutca mára szinte teljesen elnéptelenedett és sivár. Tovább olvasom