Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A Dunán evezve viszik a meghívót

Evezősök indulnak a Dunán Budapest felé, hogy négy nap alatt megtéve a távot meghívót vigyenek.
Augusztus első napján evezősök indulnak a Dunán Budapest felé, hogy négy nap alatt megtéve a távot, a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek meghívót vigyenek. Augusztus közepén ugyanis konferenciát szerveznek, ahol a Szigetköz Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát mutatják be.

Szigetköz bizonyos részei jelenleg tájvédelmi körzetként a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának felügyelete alá tartoznak. Jó néhány éve már annak, hogy felvetődött az ötlet: ezt a védelmi formulát magasabb szintre kellene emelni, ezáltal a térség fejlődését is segítve. Egy nemzeti park kialakításáról több egyeztetés és vita folyt a tárca képviselőivel. Az érvekre ellenérvek érkeztek: alig vannak őshonos fafajok, sok a nemesnyáras, s a környezet még nem eléggé felkészült egy nemzeti park létesítésére.

A legfőbb ok azonban valószínűleg a pénzhiány volt, ugyanis egy ilyen védelmi formulához fix támogatást kell nyújtania az államnak.
Haraszthy László helyettes államtitkár és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter „átmeneti" megoldásként felvetette: natúrpark lehet a Szigetközben. Ezt azóta senki sem kezdeményezte az itteni szakemberek közül, ugyanis nem ebben látják a megoldást, s a jövőben a fejlődési lehetőséget.

Erre bizonyíték, hogy a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány százezer „uniós" eurót nyert télen a nemzeti park megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A tervek elkészültek, még néhány napig egyeztetnek róla a „szekciók" vezetői. Augusztus végén egy konferencia keretében mutathatják be a szakembereknek, civil szervezeteknek, sőt, minisztereknek is a tanulmányt.

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője elmondta: a tervek szerint augusztus elsején mosonmagyaróvári evezősök indulnak a Dunán Budapest felé. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület és a Pisztráng Kör tagjai két útvonalon – az Öreg-Dunán és a Mosoni-Duna felől – járják be Szigetközt, s folytatják útjukat a főváros felé. A szervezők szeretnének néhány szigetközi polgármestert is bevonni – egy-egy etapra – a lapátolásba, hisz az érkezést csak négy nappal későbbre tervezik. Persányi Miklós ekkor kaphatja kézbe a meghívót az augusztus végi eseményre. A tervek szerint Miklós László szlovák környezetvédelmi minisztert is meginvitálják majd a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzre váró önkormányzatok

Idén eddig egy fillér állami támogatást sem kaptak az önkormányzatok szúnyogírtásra. Kimle, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Máriakálnok, Hédervár, Ásványráró, Mecsér és Darnózseli közösen igényelt összesen 3,25 millió forintot a regionális fejlesztési ügynökségnél. A meglévő harmincszázalékos önerőt a napokban kell igazolni: a legkevesebbet Máriakálnok és Mecsér vállalt. Tovább olvasom