Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A Duna mentén is kellene kerékpárút

Két éven belül megépülhet a Győrtől Mosonmagyaróvárig tartó kerékpárút utolsó szakasza. A felső–szigetköziek szerint e térség azonban nemcsak Halásziig tart, s szeretnék, ha Dunaszigeten és Dunakilitin keresztül is átvezetne az aszfaltcsík. Ezt a drótszamárral a Zátonyi–Dunára és Lipótra érkező turistaáradat is indokolná.
Kétszáznegyvenhárommillió forint érkezik a Regionális Operatív Programtól és a Belügyminisztériumtól a Halászitól Darnózseliig tartó nyolc kilométeres kerékpárút kiépítésére. Ezzel a teljes, Győrtől Mosonmagyar- óvárig tartó szakasz elkészülne 2006 júliusára.

Az úgynevezett szigetközi kerékpárút azonban egyelőre „csak" Halásziig tart. Tóth István, Dunasziget polgármestere elmondta: örülnek az aszfaltcsík kiépülésének, ám úgy érzik: a felső-szigetközi részen és Lipót felé tovább kellene folytatni a munkálatokat.

Lipótig mennek a külföldiek

– Főleg a nyári időszakban a kerékpáros turizmus fellendül településünkön – kezdte a polgármester. – Osztrákok, németek és magyar turisták is jönnek a Zátonyi-Duna-ágra, s a települések értékeiben gyönyörködni. A Duna-völgyi kerékpárút Ausztria után Hegyeshalomnál, majd Rajkánál lép be a magyar oldalra. A tervezett nyomvonal szerint Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Püski, Dunaremete, Lipót szakasz következne.

A lipóti termálfürdőt rengetegen keresik nyáron, s a külföldi térképek szerint az ide vezető kerékpárút már kiépített. Úgy gondolom, emiatt is a Halászinál Mosonmagyaróvárra elkanyarodó szakaszt Dunasziget felé tovább kellene építeni. Ehhez természetesen uniós forrásokra lenne szükség, önerőből ezt képtelenség finanszírozni.

Összefogásra biztat a polgármester

– Jó néhány polgármester már arról beszél: megépült a szigetközi kerékpárút. Nos, a Duna erre folyik, így ezeknek a településeknek is szükségük lenne bicikliútra a turizmus fellendítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak feladták a leckét, lépéskényszerbe kerültek. A pályázatok előkészítését el kell kezdeni, szeretnénk felvenni a kapcsolatot az érintett településekkel s közös tervezésbe fogni. Az országhatárig kell tekinteni, hisz a turizmus érdekében kerékpárútnak errefelé is lennie kell – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Savanyú tej helyett valódi híreket

A móri Dunántúli Helyi Lapok Találkozóján részt vett a Jánossomorjai Napló szerkesztősége is. Itt… Tovább olvasom