Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A Duna és a politika választotta szét őket

A szlovákiai Nagybodak és a szi- getközi Kisbodak régen egy tele- pülés volt: először az Öreg–Duna, majd a trianoni békeszerződés választotta szét őket. A közös szálakat most önkormányzatilag is szorosabbra fonták: a két település együttműködési szerződést kötött, s közös projektekben is gondolkodnak.
A szájhagyomány szerint az „Ezer szigetek" magaslatán épült Bodak, az egykori halászfalu. A fennmaradt írásos emlékek Bodakot először 1330-ból említik meg, mint a Héderváry család birtokát. Valószínűleg a XVI. században a Duna áradásainak „köszönhetően" települt ketté az addig egységes falu.
A második világháborút lezáró békeszerződések Nagybodakot elcsatolták Magyarországtól, így már államhatár választotta el egymástól a bodakiakat. Az ötvenes években sokan emiatt a Duna bal partjáról jártak át, hogy itt maradt földjeiket megműveljék. A kitelepítéstől való félelem miatt a második világháború végén jó néhány család érkezett Nagybodakról Kisbodakra, emiatt rokoni szálak is egymáshoz fűzik a két település lakóit.

Közös projektek, programok

A kötelékek most önkormányzatilag is szorosabbak lettek: a két település nemrégiben együttműködési szerződést kötött. Ekker Károly kisbodaki polgármester szerint a kapcsolatok kiépítése, közös programok és pályázatok indokolták ezt a lépést. Korábban felmerült az a lehetőség, hogy néhány csallóközi település és Kisbodak közösen pályáznak kisebbségi kulturális alapokra s egy írországi kapcsolat is kibontakozóban volt, ám ez egyelőre meghiúsult. Ennek ellenére határon átnyúló projektekre a jövőben is pályáznának.

Rendszeres kapcsolat a két falu között

Az augusztusban Nagybodakon aláírt együttműködési szerződés célja a települések lakói közötti személyes kapcsolatok kialakulásának elősegítése, a két nép szokásainak, kultúrájának kölcsönös megismerése, ápolása, önkormányzati feladatokkal kapcsolatos tapasztalatok elemzése. A tervek szerint a települések egymás rendezvényeire kölcsönösen meghívják egymást, rendszeres kapcsolatokra törekednek a sport- és kulturális egyesületek között. Megállapítható: a közös gyökerek miatt a szlovák és magyar bodakiak ismét összefogtak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődhet az átalakítás

A napokban hirdetett győztest a mosonmagyaróvári önkormányzat a korábbi Bartók-iskola rekonstrukciós… Tovább olvasom