Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A dubaji sejk számára a drótfát aranyozott huzalból készítet

Mosonmagyaróvár - Nagy Roland 1995-ben készítette el az első drótfát, amely még mindig a saját asztalát díszíti. Mára a világon vagy húsz országban ismerik alkotásait. Már Dubaj sejkje is vásárlója volt.
A Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök, épületgépész szakán végzett, mosonmagyaróvári származású Nagy Roland először hobbiból foglalkozott a sárga- és vörösréz drótfák készítésével. Vásárra vitte őket, később az Iparművészeti Múzeumban is kiállították néhány egyedi alkotását, majd szabadalmaztatta találmányát. Műveinek fotói a Négyszemközt a természettel című könyvben is megtalálhatók.

Előbb ugyanis lefényképezi, majd lerajzolja a növényeket, aztán egyetlen huzalból tekeri, csavarja a gyökereket, ágakat. Művei nemcsak itthon, de már a világ mintegy húsz országában ismertek.

– Nemrég érkezett egy rendelés az Egyesült Államokból. Egyik alkotásom egy új, nashville-i étterembe került. Aztán egy magyar férfi kivitte Dubajba egy fámat az ötcsillagos Burj al Arab szállodába. Ennek a lehetőségnek köszönhető, hogy tavaly november óta már Dubaj uralkodójának, Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejknek is van egy huszonnégy karátos, arannyal bevont fali drótfája – mondja büszkén az immár a fővárosban élő gépészmérnök.

Nagy Roland: Az Iparművészeti Múzeumban is kiállították néhány egyedi alkotását, majd szabadalmaztatta.
Nagy Roland: Az Iparművészeti Múzeumban is kiállították néhány egyedi alkotását, majd szabadalmaztatta.


– Habár négy éve nem változik a technikám, csak a méret – 2002-ben még csak 30–50 centis munkáim voltak, ma már 130 centiseket is készítek. Egyre több fali világítású fát is alkotok. A háttér rozsdamentes acélból készül, lézerrel vágom ki a drótfa ágai alatt az anyagot, ott jön át a fény, amit a lemez alá szerelek be. Ez az úgynevezett LED fényforrás. Egy-egy alkotáshoz 20–40 LED szükséges. Ez a technika azért jó, mert ezek a fényforrások tíz évig nem égnek ki, s még energiatakarékosak is.
Roland Magyarországon öt-hat évvel ezelőtt lett ismert, amikor bemutatták az egyik televíziós műsorban, s lapunkban is szerepelt alkotásaival. Jelenleg pályázatokat ír, hogy minél több kiállításra kijusson műveivel.

– Idén szeptemberben és decemberben Milánóba megyek, ez a kiállítás egyben vásár is. Itthon az október 14–17. között megrendezendő Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátó-technikai Szakkiállításon veszek majd részt. A célom az, hogy hotelek vezetőinek és belsőépítészeknek a tetszését nyerjék el munkáim. Interneten is próbálkozom, főleg olyan belsőépítészeknél, akik luxusházakat és -lakásokat rendeznek be. Szeretném, ha hotelekbe 5–6 méteres fali alkotásokat rendelnének, amelyek nagy teljesítményű világítással lennének kombinálva. Terveim között szerepel még egy kétméteres, 150 kilós álló fa is, amely megvilágítva egy luxusszálló előcsarnokában lenne igazán impozáns. A fali drótfákat egyébként jobban kedvelem, mert könnyebb elkészíteni őket.

Nyugalmat sugároz: Alkotásai közül fűzfát leginkább az idősebbek visznek.
Nyugalmat sugároz: Alkotásai közül fűzfát leginkább az idősebbek visznek.


Roland azt sajnálja, hogy nincs elég pénze egy közelgő négynapos kiállításra kiutazni Moszkvába. Itt luxuscikkeket mutatnak be, de csak a bérleti díj több mint négymillió forintba kerülne. Most készül egy angol–magyar nyelvű, 16 oldalas, exkluzív kiadványa, s egy angol nyelvű weboldalt is tervez a kétnyelvű mellé.

Az édességet és a kubai salsa táncot is kedvelő fiatalember jelenleg egy multicégnél dolgozik mérnök-tanácsadóként, a munkaidő lejárta után és hétvégente készíti a szebbnél szebb dekorációkat. Egy közepes méretű fa is egy egész hétig készül. Kedvence az Afrikában honos cédrus.
– Ebből rendelnek a legtöbben – mondja. – Fűzfát leginkább az idősebbek visznek, hiszen olyan nyugodtságot árasztanak, mint maguk a megrendelők.


Olvasóink írták

 • 2. Tóth Edit 2008. július 28. 11:21
  „Jupiiiii! Gratulátok! Sőőt, gratulálunk (Bálint és Csaba is)!!!

  (Esetleg összehozhatnál a sejkkel, hátha érdekli egy kuriózum magyar feleség a háremébe...:))
  (Persze időben szólj, addig nem válok el a m,agyar sejkemtől.)


  Puszi, Edit”
 • 1. matriné 2008. július 24. 16:43
  „Nagyon el lehetne csodálkozni,ha nem látogatnák meg e reklám után a "színesfém-gyűjtögető kereskedők"! Ezekről drótokról még a műanyagot sem kellene eltávolítaniuk! Sőt még az állami közlekedési cégeknek kárt sem okoznának.Viszont teszkethet Dubajban az Emír, ha a gyűjtögetők átváltanak a rézről az aranyra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az edelényivel arányos támogatás

Bezenye-Paprét - Az edelényiekéhez hasonló arányú pénzre számíthatnak azok a papréti károsultak,… Tovább olvasom