Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A döntés a kórház kezében van

Az önkormányzat megtárgyalta a Karolina Kórház átvilágítása kapcsán kialakított intézkedési tervet.

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén napirend előtt Pap János (Fidesz) „Van-e méltányosság?" címmel azért emelte fel szavát, mert az egyik lelkipásztort a parkolóőrök megbüntették a magyaróvári temető előtt, miközben munkáját végezte. A képviselő szerint az egyházi személyt ez esetben nem szabadna egy kalap alá venni a bliccelőkkel, s megoldást sürgetett a temető és a kórház előtti parkolásra. Stipkovits Pál polgármester elmondta: már dolgoznak a probléma megoldásán.

Németh Sándor (MDF) „Médiaösszefüggések" címmel arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte az egyik városi televízió vágottan adta le az előző testületi ülés anyagát, kihagyták belőle a Lajta-spiccről szóló vitát. A képviselő úgy véli, ha ez jogilag nem is kifogásolható, ám  erkölcsi kérdéseket vet fel. A polgármester elmondta: az önkormányzat és a televízió közti szerződés nem tartalmazza, hogy teljes terjedelmében kell sugározniuk az ülést. Horváth Ferenc, a televízió ügyvezetője elmondta: az önkormányzattal kötött szerződésük nem vonatkozik a testületi ülés vetítésére, azt szívességből adják le, s úgy vágják össze, ahogy akarják. Mindezek ellenére állította: vetítették a kérdéses vitát.

Nem kell  biztos

Éles vitát váltott ki a Karolina kórház átvilágításáról szóló napirend (az előterjesztés részleteiről lapunk szerdai kiadásában számoltunk be részletesen). Szeredi Ádám (MVE), az egészségügyi bizottság elnöke elmondta: az eredeti előterjesztésben szereplő tízszázalékos létszámleépítés helyett finomabb megfogalmazást javasolnak. Ennek ellenére a szakbizottság nem támogatta az előterjesztést. Vucsics Péter (MSZP) elmondta: a finanszírozási problémák és a szakrendelések nem megfelelő kihasználtsága miatt alakult ki a kórházban a jelenlegi helyzet. A képviselő szerint a hiány csökkentése nem halogatható tovább, ám nem az önkormányzat feladata előírni a szükséges intézkedéseket, a szakmai felelősséget a kórház vezetősége nem háríthatja át a képviselő-testületre. Szabó Miklós (MDF) úgy véli, a testület elé tárt anyag alapján nehéz lenne érdemi döntést hozni a kérdésben.

A képviselő javasolta továbbá, hogy önkormányzati biztost nevezzenek ki a kórházba. Stipkovits Pál szerint erre semmi szükség, az átvilágítás eredményeit ismerve saját hatáskörben is meg tudják oldani a problémát. A polgármester elmondta: a kórház jelenlegi huszonöt napon túli tartozása 29 millió forint. Nyitrai József (Labe) szerint a kórház igazgatási költségei igen magasak, felül kellene vizsgálni, hogy szükséges-e főállású igazgató, sőt, a szűkebb régióban működő kórházakkal közös igazgatóságot lehetne létrehozni. A háziorvosok és a kórház közti ellentmondások feloldásával lényegesen javulhatna az ágykihasználtság.

Kidobott pénz

Csorba Dezső (MKDSZ) elpazarolt 5 millió forintnak tartja, hogy a területért felelős alpolgármester befolyására megbízták a Perfekt Rt.-t az átvilágítással. Az egész anyagban egyetlen olyan megállapítás sincs, amit ne tudtak volna már korábban. A képviselő szerint nem a kórház a hibás a kialakult helyzetért, s a javasolt intézkedésekkel minőségi visszalépést jelentenének az intézménynek. Árvay István (Fidesz) úgy véli, a kórház vezetésére kell bízni, hogy szakmai szempontok alapján hajtsa végre a szükséges intézkedéseket. Pap János elmondta: az általa megkérdezett egészségügyi szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a mátrix osztályok kialakítása szakmai visszalépést jelentene. Azt javasolta: az átvilágítás anyaga alapján a kórház vezetése maga készítsen intézkedési tervet és hajtsa végre azt. Szentkuti Károly alpolgármester úgy véli, a kórház helyzete nem tragikus, meg tudják állítani az eladósodást, az átvilágítás eredményeire pedig nyugodtan lehet alapozni az intézkedéseket.

Átalakítás és leépítés

Tasnádi Zoltán, a Perfekt Rt. képviselője szerint a mátrixosztályok kialakítása nem jelent visszalépést, s nem feltétlenül hozza magával a műhibaperek gyarapodását. A tízszázalékos létszámleépítést azért javasolták, mert ekkora tartalékot látnak a kórházban, ám elsősorban nem a gyógyító területen. Dr. Vörös László igazgató  kiemelte: a vizsgált időszakban a kórház a rekonstrukciós munkálatok közepette működött, ez pedig nem a legoptimálisabb helyzet egy intézmény számára. Az igazgató hozzátette: a rekonstrukció nélkül a kórház költségvetése ma is egyensúlyban lenne. A jelenlegi helyzetben struktúraátalakítás és létszámleépítés nélkül nem lehet megteremteni a költségvetési egyensúlyt. A testület végül úgy döntött, hogy az átvilágítás alapján a kórház vezetése készíti el az intézkedési tervet, amit majd a testület jóváhagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán baseballedző Jánossomorján

Egy éve már, hogy egy huszonhat éves japán fiatalember baseballedzőnek szegődött Jánossomorjára. Azóta egyre jobban beszél magyarul, gulyást főz, tekézik s japán kultúrára tanítja a helyieket. Riosuke, a helyi baseballcsapat új edzője egy nemzetközi szervezet segítségével két évig irányítja a jánossomorjai Csirkefogók baseballcsapatát. Tovább olvasom