Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

A döglötten fogott csuka esete

Szigetköz - A dunaszigeti rapsic azt állítja, a kíváncsiság áldozata lett, „amikor a talált tükörhálót kipróbálta". Egy levéli horgász szerint döglötten fogta a méreten aluli csukát, azért nem dobta vissza a vízbe. Egy ásványrárói engedély nélküli táplist pedig csak „a segítő szándék vezérelt".
A győri Előre HTSZ halászati ellenőrei az utóbbi három évben rengeteg magyarázattal, kifogással találkoztak az orvhalászoktól. Évente többtucatnyi feljelentést küldenek a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályára. Az itt hozott határozatokból, a legérdekesebb esetekből, magyarázatokból válogattunk.

Tavaly áprilisban a vámosszabadi Sz. Z. Ásványrárónál a Bagaméri-Duna-ágon egy ötvenméteres eresztőhálóval jogosulatlanul halászott. A halőrök negyven kiló dévérkeszeget, nyolc kilogramm pontyot, egy kilogramm süllőt foglaltak le a férfitől.

A rapsic írásbeli nyilatkozatában a szabálysértést nem ismeri el. Személyesen is meghallgatták: elismerte, hogy az adott napon valóban találkozott a halászati ellenőrökkel, de ő csak a helyszínen található horgászhelyén végzett „szoktató etetést". Elmondása szerint talált egy hálót, melyet a halőrök kérésének eleget téve felszedett. A hatóság „szembesítésre" hívta az ügy szereplőit. A HTSZ őrei kijelentették, hogy az esetet megelőző napon találkoztak a férfival a későbbi helyszínen. A következő éjszaka bejelentést kaptak, hogy a Laci-sziget környékén lerakott halászhálót találtak. A másnap reggeli ellenőrzéskor észrevették Sz. Z. kocsiját, majd a rapsicot, amint a vízen, csónakjából egy hálót ellenőriz. Miután kikötött, szóban elismerte, hogy övé a háló. Végül a vámosszabadi férfi a horgászjegyének visszavonása mellett 80 ezer forintos halvédelmi bírságot kapott a hivataltól, s információink szerint a bíróság emellett 50 ezer forintra büntette.

A mosonmagyaróvári D. L. 2007 novemberében engedély nélkül táplizott a Mosoni-Duna duzzasztó alatti részén. Ő a táplizás tényét elismerte, ám megjegyezte, szerinte azt a halőrök nem láthatták. Méltányos elbírálást kért, még egy gyámügyi tartozásáról szóló igazolást is csatolt: húszezer forintos bírságot kapott.

A győri Előre HTSZ halászati ellenőreinek rengeteg magyarázattal, kifogással álltak elő a lebuktatott orvhalászok.
A győri Előre HTSZ halászati ellenőreinek rengeteg magyarázattal, kifogással álltak elő a lebuktatott orvhalászok.

Elegendő bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást a halászi N. R. ellen, akinek a cikolaszigeti Barkási-gátnál a kocsijában nyakzóhálót találtak. Az érintett elmondta, hogy munkavégzés miatt volt a helyszínen, s a csomagtartóban a motorfűrészek mellett lévő hálót korábban a vízparton találta. A levéli B. L. is hasonló okok miatt úszta meg: a feljelentés szerint két méreten aluli nemes halat fogott, s azokat nem dobta vissza a Fanosi-Dunába. Az érintett szerint a csuka nem 39, hanem 40 centiméter hosszú volt. A másik 25 centiméteres csukát – élettelen lévén(!) – már nem tartotta tanácsosnak visszadobni a vízbe. „Élve kifogása esetén természetesen azt visszadobta volna" – áll a végzésben.

Az ásványrárói F. K. 30 ezres halvédelmi bírságot kapott 2007. május végi lebukása után.

Az Öntési-tó kifolyásánál engedély nélkül táplizott.

Az illető szerint egyik ismerőse kérésére engedte le a táplit, s csak fél óráig „dolgozott".

„Nyomatékosan kiemelte: a kérdéses helyszínre való kimenetele nem halászati, hanem segítő szándékkal történt" – olvasható a határozatban.

Egy valóban ártatlannak tűnő horgászról is essen szó: egy fiatal, tizennégy éves győri fiút ellenőriztek a Rába úgynevezett kovalteri szakaszán tavaly augusztusban: a bejelentés szerint jogosulatlanul horgászott. A fiú törvényes képviselőjével, édesanyjával jelent meg a halászati hatóságnál. Elmondták, hogy a tinédzsernek van érvényes állami gyermekhorgászjegye, s területi engedélye a Nádorvárosi Horgász Egyesület kezelésében lévő vízterületekre. A dokumentumokat be is mutatták. Magyarázatuk szerint a fiú azért nem adta át a halőrnek iratait az ellenőrzés során, mert megijedt, szerintük sokkos állapotba került, amit azzal magyaráztak, hogy eddig még nem ellenőrizték. Az eljárást így megszüntették.

Végül egy nyolcvanéves dunaszigeti rapsic története talán a legmulatságosabb. Ő a helyi Gazfűi-ágban 35–40 méteres halászhálóval engedély nélkül „munkálkodott", amikor a halőrök lebuktatták. Első fokon 100 ezres büntetést kapott, ám fellebbezett. A jogosulatlan halászat tényét tulajdonképpen elismerte, ám állítása szerint a nála talált halászhálót előző nap találta, s ellenőrzéskor rakta le először. Úgy fogalmazott: „a kíváncsiság áldozata lett", tettét nagyon megbánta. Nehéz anyagi körülményeire és egyéb okokra hivatkozott: büntetését végül 50 ezer forintra módosították.

Olvasóink írták

 • 3. edda68 2009. január 30. 17:43
  „Tisztel HTSZ-esek ! Nagyon kielégülnek mikor elkapnak egy rapsicot?? Azt hiszem azon kellene elgondolkodniuk,hogy 25-30 éven át rabolták maguk a vizeket,szemernyi lelki ismeret furdalás nélkül!!!! Ez tény kár lenne tagadni!! Amit maguk folytattak azt nevezik hivatalos rablásnak!!! Ugy hogy kérem gondolkodjanak eel mikor ilyen cikkeket tesznek be az ujságba!!!! Tisztelettel egy volt rapsic aki sok aljas dologrol tud amit maguk csináltak ugymond hiatásos halászat cimszó alatt!!!!”
 • 2. civac 2009. január 30. 11:42
  „:)”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. január 29. 23:38
  „A feleség egy vasárnap délután elkíséri a férjét horgászni. Ki is ülnek a vízpartra, a fickó bedobja a horgokat, és várja a jószerencsét. Süt a nap, meleg van: az asszony bikinire vetkőzik, és lefekszik napozni, olvasni. A férfi közben félrevonul a bokrok közé a dolgát végezni, de pont ekkor megjelenik a halőr.

  - Jó napot, asszonyom, láthatnám a horgászengedélyét?
  - Nincs engedélyem.
  - Akkor megbüntetem engedély nélküli horgászatért.
  - De hát én nem is horgászom, olvasok!
  - És a horgászfelszerelése?
  - Az nem az enyém!
  - Hát ezt bárki mondhatja. Sajnálom, de meg kell hogy büntessem.
  - Rendben, akkor viszont én feljelentem önt nemi erőszak vádjával.
  - Mi?! Hiszen én nem is erőszakoltam meg magát!
  - Az lehet, de a felszerelése megvan hozzá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázaton nyertek 166 milliót

Mosonmagyaróvár . Összesen 166 millió forint támogatást nyert Mosonmagyaróvár iskolai… Tovább olvasom