Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A dög a hőségben két napig is a napon lehet

A nyári kánikulában gyorsabban bomlanak azok az elhullott állatok, melyeket időnként csak két nap múltán tudnak elszállítani a fehérjefeldolgozóba. Az uniós normák szerint ehhez jövőre már tetemmegőrző kamrák kellenek.
Állattartó telep: Betonvályúba, tálcára teszik az elhullottakat.
Az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, s szigorú szabályok vonatkoznak tárolásukra és elszállításukra. Az uniós előírás szerint az állattenyésztőknek a dögöt biztonságos „hullatárolóban" kell elhelyezniük addig, míg a fehérjefeldolgozó el nem szállítja azt. Egyelőre ez kevés helyen valósult meg, így a nyári kánikulában a napon bűzlenek a szállítóautó érkeztéig az elpusztult állatok.

Néhány órától néhány...

Dr. Tóth László a darnózseli termelőszövetkezet elnöke szerint néhány órától néhány napig tarthat, míg elszállítják az elhullott állatokat.
– Nálunk megfelelően bekerített, lebetonozott, a szükséges kritériumoknak megfelelő tetemtároló működik – kezdte az elnök. – Úgy gondolom – bár nem olcsó egy ilyen helyiség megépítése –, minden szövetkezet tudja az ezzel járó költségeket vállalni. Az elpusztult állatokat a bejelentést követően akár néhány órán belül is elszállíthatják Gönyűre, az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. telephelyére. Ilyenkor nyáron – a meleg és a könnyebb lebomlás miatt – ez különösen fontos. Ha azonban szombaton hullik el állatunk, akkor azt csak hétfőn tudjuk jelezni, így akár két napot is igénybe vehet az elszállításuk.

A kerítés mellett, tálcán

– A megyei főállatorvos által kiadott utasításnak megfelelően tároljuk az elpusztult állatokat – szögezte le Filip Lajos, a kimlei Rákóczi Termelő- és Szolgáltató Szövetkezet elnöke. – Havonta egy-két szarvasmarhánk hullik el, ezeket egy elkülönített részre, a telep kerítése mellett egy tálcára helyezzük. Így a szállítóautó nem jön be a telepünkre, ezzel is kizárva a fertőzésveszélyt. Az odáig bevezető, portalanított úton egyébként is ritkán közlekednek autók. Az előírás szerint a lehető legrövidebb idő alatt a fehérjefeldolgozónak el kell szállítania, ám ez nálunk gyakran problémás. Van, hogy a bejelentést követően hat óra múlva elviszik a dögöket, ám időnként két napig is a tálcán maradnak az elhullott szarvasmarhák. Ez főleg nyáron, a nagy meleg miatt okoz gondot, hisz az állatoknak „szaguk van".

Vegyes tapasztalatok

Az uniós előírásoknak – mely szerint az elhullott állatoknak hullakamrát kell biztosítani – csak néhány állattartó telep felel meg – állítja Machó István, az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. igazgatója. – A jövő áprilistól érvénybe lépő jogszabály szerint az állattartó kötelessége ilyen épület felállítása, mely akár több százezer forintba is kerülhet. A hullakamrának egy bezárható – sőt, elvileg hűthető – helyiségnek kell lennie. Egyelőre ez még kevés helyen valósult meg. Átmeneti megoldásként a kerítés vonalában, elkerítve, lehetőleg betonozott helyen kell elhelyezni az elhullott dögöket úgy, hogy azok élő állatokkal ne kerülhessenek kapcsolatba. Ebbéli tapasztalataim rendkívül vegyesek: jelenleg már az is jónak mondható, ha az állattartó aknás, vízelvezetéses, elkülönített betonos részre helyezi a dögöket. A legtöbb helyen alakítottak ki számukra placcot, ám olyan eset is előfordult, hogy csak kihúzták az elhullott állatokat az istálló elé. Gyakoriak azonban az ellenőrzések, s büntetni a az állat-egészségügyi hatóságnak, a környezetvédelmi felügyelőségnek és a tisztiorvosi szolgálatnak is joga van.

Csak komposztálásra

– Általában az önkormányza-

tokkal kötünk szerződést, s kötelezettséget vállalunk, hogy a bejelentést követő 48 órán belül elszállítjuk a dögöket. Mivel nagy területet fedünk le – Zala megyétől egészen Fejérig –, ezért öt kocsinkkal körjáratban közlekednek munkatársaink. A legtöbb esetben sikerül is betartanunk az előírt határidőt. Főleg nyáron, a nagy meleg miatt fontos a mielőbbi elszállítás. Szükség esetén ilyenkor 240 literes guruló kukákat is elhelyezünk az állattartó telepeken, hogy legyen hol tárolni az állatokat. Miután elszállítottuk a dögöket, telephelyünkön „ártalmatlanítjuk" őket. Ötven milliméteres kockákra daraboljuk és 133 fokon, két bar túlnyomással húsz percig főzzük. Ez év júliustól a keletkezett terméket már csak komposztálásra használhatjuk, húslisztet már nem gyárthatunk belőle – mondta Machó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázmilliós igény a Szigetköz rehabilitációjára

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Szigetköz Bizottsága információink szerint pénteken ülést… Tovább olvasom