Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A diéta az életük része

Bak Athéna nyolcéves mosonmagyaróvári kislány fenilketonuriában szenved. Csak azt eheti, amit édesanyjával megbeszélt, mert akár egy fagyitölcsér is végzetes folyamatokat indíthat el szervezetében.
Betegséggel megbékélve
A mosonmagyaróvári Bak család számára 8 évvel ezelőtt új élet kezdődött. Nemcsak azért, mert kislányuk született, hanem azért is, mert a nagy eseményt követően néhány nap múlva kiderült, a gyermek egy ritka anyagcsere-betegségben, fenilketonuriában (PKU) szenved, s így élete végéig folyamatos orvosi vizsgálatok mellett, speciális, fehérje- és fenilalanin-szegény étrendre szorul.
A hír megijesztette a családot, ám az egyre több információ, amivel ellátták már a kórházban őket, beláttatta velük, hogy a feladat ugyan nagyon nehéz, egy életre szól, de kellő toleranciával kezelhető. Szerencsére jó a betegek felkészítése, ellátása, a speciális ételek, igaz, nem a sarki közértből, de beszerezhetőek.

A speciális élelmiszerek drágák

Athéna napjainkban német tagozatos osztályba jár a Haller-iskolába, jó tanuló, szeret táncolni, énekelni, s most még nem tudja eldönteni, hogy fodrász vagy tanár legyen. Látszólag semmiben nem különbözik diáktársaitól, csupán nem a menzai kosztot fogyasztja, hanem azt, amit édesanyja csomagol. Jók a kilátásai, ha továbbra is a meghatározott életvitel szerint él, szakmát tanulhat, sőt, még gyermeke is születhet.
A Bak család kívülről úgy él, mint bármely másik, ám a mindennapos étkezésekhez náluk az éléskamra méregdrága gyógytápszerekkel (ha nem támogatná a társadalombiztosító, a havi adag ára több mint 100 ezer forint lenne) és speciális alapanyagokkal van tele. Ezenkívül a családban mindenkinek meg kellett tanulnia, hogy azon élelmiszerek közül, amelyek az átlagfogyasztó számára bármely üzletben rendelkezésre állnak, mit vehetnek meg. A kétéves Dorián, Athéna kisöccse szerencsére egészséges, ám már ő is tudja, hogy bármely csokoládéból nem kínálhatja meg nővérét.
Bak Istvánné Tímea ránézésre megmondja már az ételről, hogy miből áll. Ez azonban nem elég, lánya esetében pontosnak kell lennie: a főzés és a napi, heti étrend összeállítása így mindig az összetevők – fehérje, szénhidrát, megfelelő kalória – kimérésével kezdődik. Megtanult otthon kenyeret sütni, ehhez adományként a Mosonmagyaróvári Rászorultakért Alapítvány jóvoltából kapott egy sütőgépet.

A szülők magukon spórolnak

Bakék saját otthonukban lakhatnak. Igaz, elég izgalmas körülmények között jutottak hozzá nemrégiben. Önkormányzati garzonjukat cserélték nagyobbra ráfizetéssel, amit aztán, előre ugyan nem tervezték, de kénytelenek voltak megvásárolni. Hitelt vettek fel a tranzakció-

ra, így a havi kötelező kiadások mellett meglehetősen be kell osztaniuk azt, ami marad. Tímea azt mondja: „magunkon spórolunk, hogy a gyereknek meg tudjuk venni a drága élelmiszereket". Ilyen körülmények között vágyálomnak tűnik egy tésztakészítő gép, és még nagyobb óhajnak egy mindennap használatos speciális mérleg megvásárlása, ami külön méri a fehérjét, szénhidrátot és kalóriát. Tímea ugyan Athénára 14 éves koráig gyest kap, de szeretne négyórás munkát vállalni. Ha nagyobb lesz a fia, erre remélhetőleg jó esélye van, hiszen eladói és pénztárkezelői végzettséggel bír.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdászok az alma materért

A mosonmagyaróvári alma mater 185 éve alatt több tízezer szakember szerzett itt diplomát. Legtöbbjük… Tovább olvasom