Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A daganat a második leggyakoribb ok

Mosonmagyaróvár - A megyei tendenciával ellentétben az elmúlt években a születések száma meghaladta a halálozásokét Mosonmagyaróváron – derül ki a városi tiszti főorvos beszámolójából. A halálozások csaknem feléért a keringési rendszer betegségei a felelősek.

A városban élők egészségi állapotának helyzetéről szóló jelentést tárgyalta legutóbbi ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. A városi tiszti főorvos beszámolójából kiderül, hogy – ellentétben a megye többi városával – Mosonmagyaróváron az ezer főre jutó élveszületések száma meghaladta a nyers halálozási arányt. Az elmúlt évek adatai alapján jelentős a gyermek- és a fiatal felnőtt korúak számának csökkenése, illetve az 50 év feletti korosztályba tartozók növekedése. A város népességének kormegoszlása tehát az elöregedő társadalomra jellemző képet mutat. Az időskorúak súlyának növekedése folyamatos, a gyermekkorúak arányának csökkenése viszont az elmúlt években megállt. A halandóság az országosnál kedvezőbb, az uniós átlaghoz képest azonban másfélszeres relatív halálozási kockázat mutatkozik.

A Mosonmagyaróváron élő nők halálozása mintegy 15 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál, míg a férfiaké az országoshoz hasonló. A férfiak halálozásának 46, a nőknek 55 százalékáért felelősek a keringési rendszer betegségei. Mindkét nem esetében második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések, harmadik helyen pedig az emésztőrendszer betegségei és a külső okok szerepelnek. A keringési rendszer betegségei okozta halálozás hazánkban az Európa Unió átlagához képest nagyon magas, mintegy háromszoros. Mosonmagyaróváron korábban mindkét nem esetében a régiós és az országos átlagnál kedvezőbb volt a helyzet, majd az elmúlt években emelkedve a férfiaknál elérte, a nőknél pedig túl is haladta azt. Mára azonban ismét kedvezőbbé vált a keringési rendszer betegségei miatti halálozás.

Az elmúlt években a városban minden negyedik haláleset valamilyen daganatos megbetegedés miatt következett be.

Ez a második leggyakoribb halálok annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben kedvező folyamat zajlott mind regionális, mind országos szinten.

A régióban élők rosszindulatú daganatos halálozása másfélszerese az unió átlagának. A Mosonmagyaróváron élő férfiak korai rosszindulatú daganatos halálozása az országos és régiós trenddel ellentétben a 2000-es évek elejéig emelkedett. Az utóbbi esztendőkben viszont csökkenni kezdett és a régiós átlag alá süllyedt, azonban még mindig magasabb, mint 1997-ben volt. A nőknél éppen fordított a tendencia, kezdeti csökkenés után emelkedés következett és nagyjából a kiindulási szintre tért vissza a halandóság. A régióban a férfiak szűrhető daganatok miatt bekövetkező halálozása lényegében stagnál, miközben a hazai szint egyenletes javulást mutat.

Az emésztőrendszer betegségei okozta halálozás csökkent, ennek szintje többnyire az országos átlagnál kedvezőbb, viszont legkevesebb kétszerese – férfiak korai halálozása esetében pedig legalább négyszerese – az unió átlagának. A halálozási okoknál a férfiaknál harmadik, nőknél pedig negyedik helyen lévő külső okokra visszavezethető korai halálozás legnagyobb részét a járműbalesetek és egyéb balesetek teszik ki, ezt követik a halállal végződő öngyilkosságok. A városban a 65 év alattiak körében évente átlagosan hat erőszakos haláleset következik be. Az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálozás tekintetében a két nem közti négy-ötszörös halálozási különbség mellett az elmúlt tíz évben kedvező fordulat következett be. A dohányzással összefüggésbe hozható korai halálozás pedig közel 17 százalékkal csökkent.

A tiszti főorvos szerint az egészségügyi helyzet és a halálozási adatok javulása érdekében elengedhetetlen a helyi igényekhez igazodó komplex egészségfejlesztési programok megvalósítása, valamint nagyobb részvételi arány elérése a különböző szűrővizsgálatokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriáscsúszda és új medence a lipóti fürdőben

Lipót - A hétvégén adták át a lipóti termálfürdőben a 220 millió forintból megépült 1200… Tovább olvasom