Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A csendes építkezések éve lehet

Szűkebb költségvetési keretből gazdálkodik idén a Mosonmagyaróvári járás legtöbb települése, ugyanis sokuknál tavaly fejeződött be egy-egy beruházás. Ám már tartalékolnak és várják a 2014–2020-as pályázati ciklus által kínált új lehetőségeket.
Tavaly – a választások évében – majd valamennyi településen átadtak valamilyen kisebb-nagyobb beruházást. A fejlesztésekre fordított összegek megemelték a költségvetést, így idén a Mosonmagyaróvári járás falvainak vezetői alacsonyabb összeggel számolnak. Összefoglalva véleményüket: 2015 a csendes építkezések éve lehet, amikor felkészülnek és tartalékolnak a leendő pályázatokra.

– Nagyjából 160 millió forintos kiadással számolunk, de ez még nem a végleges terv. Tavaly 267 millió forintból gazdálkodtunk, mert nagyobb beruházások is szerepeltek benne – tudjuk meg Tatainé Popp Rita ásványrárói polgármestertől, aki elmondta, jövő héten fogadják el az idei büdzsét. A faluvezető szerint 36 milliót terveztek be egy nagyfeszültségű kábel kötelezően elvégzendő kiváltására, egy buszmegállópárra buszöböllel az 1401-es számú közúton, valamint egy projekt önrésze és kiegészítése is szerepel benne.

Szép Károly, Károlyháza első embere mintegy 45 millió forintos költségvetéssel számol, melynek ötödét tudják fejlesztésekre fordítani.
– A belterületi utak fejlesztését éppolyan fontosnak tartom, mint a közvilágítás felújítását, egy rendezvénypark kialakítását az egykori kúria mellett – szögezte le a faluvezető.

Tatainé Popp Rita
Tatainé Popp Rita

Az egykor szebb időket is megélt, ma igen romos épület sorsáról kifejtette: „Az ingatlan néhány éve került az önkormányzat tulajdonába. Korábban helyi védelem alatt állt. Tizenöt éve talán még menthető lett volna, szívfájdalmam, hogy most bontás vár rá, ám ez is hatalmas összeg. A kúriaparkot megszabadítottuk a gaztól, gondozzuk."

A tavalyi 254 milliós költségvetés után idén 246 millióból működteti a falut és fejleszt Levél önkormányzata. Kiss Béla polgármester szerint náluk is azért alacsonyabb az idei összeg, mert a korábbi évben több beruházás zajlott.

– 146 millió forint jöhet be a helyi adókból, melyből 131 millió az iparűzési adóbevétel. A büdzsé elkészítésekor több tartalékkal terveztünk, hogy ne kelljen időközben módosítanunk – magyarázza az új polgármester. Reméli, hogy az év végén már működhet a tizenkét kamerából álló megfigyelőrendszer, melyhez nemrég nyertek pályázatot. „Településünkön fekvésénél fogva is fontos, hogy a helyiek biztonságát, biztonságérzetét erősítsük."

– Komplex útfelújítási tervet készítettünk. Csak a tervezése, engedélyeztetése 10 millió forint, míg a járda- és útépítésre 15 milliót különítettünk el. Ám reméljük, hogy írnak ki pályázatot az utak korszerűsítésére. A Fő utca új utcaképe mellett az orvosi rendelő energetikai korszerűsítését is meg szeretnénk oldani. Hófogó hálókat szereznénk be a József Attila utca egy szakaszára. Folytatódik a temető rendbetétele a járdaépítéssel és fák gallyazásával, míg az óvodába egy teraszt építenénk – sorolta Kiss Béla. Még megjegyezte, hosszú távú tartalékot is képeznek, évente 5 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán gázolták halálra a gyalogost Mosonmagyaróváron

A zebrán áthaladó asszonyt gázolt halálra egy személygépkocsi kedd este Mosonmagyaróváron, a Fő… Tovább olvasom