Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A csatlakozás pillanatában életbe lép az új rendszer

A határőrség elviekben felkészült arra, hogy május 1-jén 0 órától áttérjen az egyvonalas ellenőrzési rendszerre az érintett határátkelőkön. A belső határok „légiessé” – teljesen átjárhatóvá – válásához azonban még legalább 2007-ig várni kell.
Hazánk unióhoz való csatlakozásának pillanata vitathatatlanul a határátkelő állomásokon okozza az első változást. Az átkelőkön szolgálatot teljesítő határőröknek és vámosoknak elvileg egyik percről a másikra kell átállniuk egy teljesen új rendszerre. A májusi bővítés után a közösség tíz új tagállama egye- lőre a schengeni térségen kívül marad, vagyis a határellenőrzést még néhány évig az uniós országokkal közös határokon is fenn kell tartaniuk. A határátlépés rendje azonban egyszerűsödik. Az úgynevezett egyvonalas ellenőrzés viszont már május 1-jén 0 órától életbe lép az érintett határátkelőkön.

Folyamatos felkészítés

Orodán Sándor szóvivő a Kisalföldnek elmondta: a határőrség munkatársait folyamatosan készíti fel az uniós taggá válás utáni változásokra, így gyakorlatilag semmi akadálya sem lesz annak, hogy a csatlakozás pillanatától átálljanak az új rendszerre. A felkészítések jelenleg is tartanak, hiszen számos új dolgot kell megismerniük a határőröknek. A szóvivő példaként említette, hogy a csatlakozást követően több mint száz új úti okmánnyal találkozhatnak majd a kollégái.

Egyvonalas ellenőrzés

A tagállamoknak elsősorban a belépő utasokat kell ellenőrizniük, mégpedig egyetlen megállítással. Ma még nem ez a helyzet: például a magyar határokon kilépőket megállítja a határőr és a vámos, majd a hasonló ellenőrzéseket a szomszédos országok hatóságai is elvégzik. Májustól egyébként annyival mindenképpen egyszerűbbé válik a helyzet, hogy az osztrák, a szlovák és a szlovén határról a vámosok levonulnak. Az egyvonalas ellenőrzést az érintett átkelők többségénél április 30-án éjféltől be tudják vezetni, de Kópházánál például egyelőre még nem megoldható ennek alkalmazása.

Mindenki a saját belépőit vizsgálná?

Olyan rendszert alakítanak ki, amely lehetővé teszi, hogy az utazókat mindössze egyetlen alkalommal állítsák meg. Elképzelhető, hogy egy ponton, a szomszédos országokkal közösen végzik majd az ellenőrzést, de előnyösebb megoldásnak tartják, ha mindenki csak a saját országába belépőket vizsgálja meg – közölte a szóvivő. Amíg azonban Magyarország és a két másik szomszédos tagjelölt nem válik a közös határ-ellenőrzési rendszer részévé, vagyis nem csatlakoznak a schengeni szerződéshez, egymás között is fenn kell tartaniuk a határellenőrzést.
Orodán Sándor szerint legkorábban 2007-től lesz lehetőség arra, hogy a magyar állampolgárok bárhol átsétálhassanak például Ausztriába vagy Szlovákiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester listája

A polgármester közbenjárására ismét ingyenesen járhatnak a mosonmagyaróvári termálfürdőbe a hetven… Tovább olvasom