Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A családon belüli erőszak elszenvedői sokszor a kiskorúak

Időben kell jelzést kapnunk arról, ha egy gyerek veszélyeztetett – hívta fel a figyelmet Pinkéné Bodnár Zsuzsanna, a gyermekjóléti szolgálat kistérségi vezetője egy szakembereknek tartott fórumon. Mosonmagyaróváron 149 család került a szolgálat látóterébe 245 gyerekkel.
Szociális szakemberek találkoztak a napokban Mosonmagyaróváron, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer – amely tulajdonképpen egy hálózat, amelyben több intézmény és személy együtt dolgozik a kiskorúak biztonságáért – működését felülvizsgálják, áttekintsék.

A Lajta-parti városban 149 család van gondozásban, ez 245 gyereket érint.

– A jelzőrendszeren keresztül 359 esetben értesültünk valamilyen problémáról. Legtöbbször a gyámhatóság jelez. Főként az iskolai hiányzások magas száma miatt. 65 esetben az iskolákból, óvodákból, míg 87 ügyben a rendőrségről szóltak – sorolta a számokat Pinkéné Bodnár Zsuzsanna, a gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője. Hangsúlyozta, fontos, hogy időben beérkezzenek hozzájuk a jelzések, ha egy gyerek veszélyben van. A hálózat tagjainak egyébként ez kötelező feladata is.

Speizer Mónika családgondozó elmondta, ötven tanóra igazolatlan hiányzás felett, a 16 év alattiaknál az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, a 16 év fölöttieknél annak szüneteltetését fogják alkalmazni. Újdonság, hogy várhatóan a szabálysértések járási feladatkörbe kerülnek.

Élőné Szigeti Eszter rendőr őrnagy a kiskorúak veszélyeztetésének, bántalmazásának tapasztalatairól számolt be. Tavaly összesen 184 esetben történt rendőri intézkedés családon belüli erőszak miatt. Ezekből 129 alkalommal volt kiskorú részese a cselekményeknek. Az őrnagy szerint a rendőrség feladata az adat-, a bizonyítékgyűjtés, melyet a bíróságnak adnak át. Azt is vizsgálják, hogy egyszeri vagy visszatérő esetről van-e szó, illetve szakértőket is bevonnak.

A gyermekjóléti szolgálattal közösen tervezett nyári táborokba olyan gyermekeket várnak, akiknek a szünidő alatt nem megoldott a felügyelete. A táborok június 25. és augusztus 10. között, hétfőtől péntekig tartanak. Az önkormányzat pályázatot írt ki azon pedagógusoknak, akik nyáron szívesen foglalkoznának a gyerekekkel. A táborba jelentkezni május 15. után lehet a gyermekjóléti szolgálatnál.

A rendszer működéséről. A jelzőrendszert alkotó intézményekben dolgozó szakemberek a gyermekjóléti szolgálatnak jelzik az észlelt problémát. Amennyiben szükségét látják, hatósági eljárást is kezdeményezhetnek a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása vagy más veszélyeztető ok fennállása esetén, illetve akkor, ha a gyermek önmagára veszélyes magatartást tanúsít. Jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet. A névtelen bejelentéseket is minden esetben kivizsgálják, amennyiben az kiskorúval kapcsolatos problémát tár fel. A jelzőrendszer működtetése, az információk folyamatos gyűjtése a gyermekjóléti szolgálat feladata.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorszobrok és süticsodák - Süteménysütő verseny Mosonmagyaróváron

Szombat délután a Nők a Városért Egyesület szervezésében idén is sor került a tavaszköszöntő… Tovább olvasom