Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A Calida túl a válságon

A rajkai Calidában nemrégiben két üzemágat bezártak: bár 20 ember munkahelye megszűnt, 50 varrónőt felvettek.
Az elmúlt hetekben tömeges elbocsátások híre szivárgott ki a rajkai Calida Magyarország Kötőipari Kft. berkeiből.

Mi van a háttérben?

Az információk átszervezésről, leépítésről, ugyanakkor fejlesztésről és munkaerő felvételéről is szóltak. Lapunk annak járt utána, vajon mi áll az egymásnak ellentmondó hírek hátterében. A Calidában történt változásokról Günter Thaler ügyvezető igazgató nyilatkozott.

Rajkán befejeződött az átalakítás

– A kilencvenes évek végétől érződő, a svájci anyacéget, illetve az egész textilipart érintő válság utolérte a rajkai vállalatot is – mondta az ügyvezető igazgató. – A Calida Rt. mint anyacég a termelés optimalizálása és gazdaságossága végett az egész vállalatcsoport átszervezésére kényszerült, így a korábban Rajkán is működő szabászatát és kötőüzemegységét felszámolta. A szabászat központja Svájc lett, a kelméket pedig készen vásárolják meg.
Rajkán ezzel befejeződött az átszervezés, a továbbiakban kész, szabott anyagból varrnak és egyre több varrónőt szeretnének foglalkoztatni.

Kapacitásbővítés előtt

– A két részleg bezárása 20 ember munkahelyének megszűnését jelentette – folytatta az ügyvezető. – Mivel a kötő- és szabászati technológia komoly fizikai erőt igényelt, így a leépítés inkább férfi munkatársakat érintett, akik közül ötöt továbbra is tudtunk alkalmazni más területen. Ugyanakkor a leépítés mellett bővítettük a létszámot: 50 varrónőt vettünk fel, jelenleg 350 munkatársunk van. A munkavállalók közül sokat Győrből, illetve Csorna felől különbusz szállít a Calidába.

A varroda erősödött

A varroda tehát megmaradt, tovább erősödött, sőt, a megrendelések alakulása ezt a tendenciát erősíti az elkövetkezendő időszakban is.
Günter Thaler elmondta még, hogy néhány év után az idei esztendőben újra nyereséges lesz a Calida Rt. Míg a vállalatcsoport a 2001-es évet 40 millió, a tavalyi évet 6,4 millió svájci frank veszteséggel zárta, addig az idei számok már most eredményességre utalnak. A Calida varrodai kapacitásának 60 százaléka hazánkból kerül ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóbérletek és kórházfelújítás

Tizenhárom előre tervezett témát tárgyalt a mosonmagyaróvári képviselő-testület legutóbbi ülésén. Tovább olvasom