Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A buszpályaudvar rossz helyen van?

''A buszpályaudvar áthelyezése az utasoknak többletkiadással járna Mosonmagyaróváron.''

Éles vitát váltott ki az ülésen az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása. Eszerint az önkormányzat külső és belső kommunikációjának elősegítése érdekében egy új tanácsadói munkakört hoznak létre. A közüzemi és tömegközlekedési tarifák mellett erről is értekeztek a képviselők a testület csütörtöki ülésén.

Nem kell pánikot kelteni

Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén napirend előtt dr. Kissné Németh Éva (MSZP) a mosoni fiókkönyvtár megszüntetésével kapcsolatos híresztelésekre várt választ a polgármestertől. Szabó Miklós elmondta: nincs valósbágalapja ennek az értesülésnek. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) arra volt kíváncsi, a polgármester október 26-i temetői megemlékezésében kikre gondolt akkor, amikor a még ma is élő gyilkosokról beszélt. Szabó Miklós elmondta: név szerint nem kíván senkit megnevezni, ám a mosonmagyaróvári sortűzben a lövéseket leadó és kézigránátokat dobáló katonákra, valamint a forradalom leverését követően a megtorlásban részt vevőkre gondolt. Kovács Gergely (MSZP) a polgármester hiányos matematikatudásának vagy politikai csúsztatásnak nevezte Szabó Miklósnak a város gazdasági helyzetéről és a hiányról az elmúlt időszakban tett nyilatkozatait.

A képviselő szerint a megoldásokat kellene keresni, nem pedig pánikot kelt eni és lejáratni a korábbi városvezetést. Kovács Gergely arra is várta a választ, hogy kik döntenek a köztisztviselők munkájáról, az elbocsátásokról és áthelyezésekről. Szabó Miklós felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy valóban nem kell pánikot kelteni ilyen kijelentésekkel. A hivatali dolgozók ügyében pedig a jegyző dönt.

Tarifaemelés és veszteségkompenzáció

A napirendek sorában tárgyalták a képviselők a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés jövő évi díjait. Az előterjesztés szerint a Volán tarifaemelési elképzeléseit az áfaemeléssel és a gázolaj világpiaci árának növekedésével indokolta. A társaság emellett 13,31 millió állami normatív, illetve ugyanennyi önkormányzati támogatást, valamint nettó 21 millió forint veszteségkompenzációt kap, amit be kell tervezni a város jövő évi költségvetésébe. A Volán szerint a járatok ritkítása nem célszerű, mivel eddig is sok panasz érkezett az utasoktól: a vonatok menetrendjéhez nem mindig igazodik a buszoké. Sok esetben ez nem biztosítható, ám a társaság törekedett arra, hogy a gyorsvonatokkal az összhang meglegyen.

Dr. Árvay István (Fidesz) szerint az önkormányzat számára előnytelen a Volánnal kötött hosszú távú szerződés, mert évről évre egyre több kiadást jelent a városnak. A buszok menetrendjét és vonalát pedig felül kell vizsgálni és szükség szerint átalakítani. Dr. Nagy Lajos (MSZP) úgy véli, a városi érdekek figyelembevételével át kell alakítani a helyi járatokat. Elmondta: a szocialista frakció nem támogatja a díjemelést. Szentkuti Károly (SZDSZ) kijelentette: a szabad demokraták kizárólag inflációkövető díjemelést tudnának elfogadni. Árvay István emlékeztetett arra, hogy a hosszú távú szerződést az MSZP–SZDSZ városvezetés és kormányzó többség kötötte meg, ezért a most ellenzéki képviselők saját felelősségüket is mérlegeljék döntésük előtt.

Árvay szerint a buszpályaudvar áthelyezése jelentős érdeksérelemmel és az utasoknak többletkiadással jár. Szentkuti viszont úgy véli, korszerű buszpályaudvar lett kialakítva a hipermarket mellett. Kovács Gergely elmondta: a környező településekről érkezőknek valóban kétszer kell jegyet váltaniuk, hogy eljussanak a vasútállomásra, ám ez nem városi probléma. Az új pályaudvar kialakításával nem változott a helyi közlekedés. A képviselők többsége végül megszavazta a menetjegy 175, az általános havibérlet 2790, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 905 forintra emelését.

Díjemelés többletszolgáltatásokkal

A jövő évi hulladékszállítási díjról szóló előterjesztésben a testület húszszázalékos emelést szavazott meg. Az alapszolgáltatás tarifája 9,33 százalékkal növekszik, ám az új szemétszállítási díj számos többletszolgáltatást is tartalmaz. Az új tarifában benne van a jánossomorjai depónia utógondozása és rekultivációja, a lakossági veszélyes hulladékok kezelése és a lakossági zöldhulladék elhelyezése. Így például egy 60 literes kuka ürítéséért nettó 140 forintot, míg egy 110 literesért nettó 257 forintot kell fizetni januártól.

A testület döntött a Karolina Kórház október 20-án beadott struktúraátalakítási pályázatának indítási nyilatkozata aláírásáról. A pályázatról külön anyagban számolunk be.
A testület megszavazott továbbá 8 millió forint rendkívüli támogatást a Kórháznak az idei költségvetés általános tartalékának terhére.

Tanácsnok a kommunikációra

Éles vitát váltott ki az ülésen az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása. Eszerint az önkormányzat külső és belső kommunikációjának elősegítése érdekében egy új tanácsadói munkakört hoznak létre. A tanácsadó feladata lesz az önkormányzat és intézményei külső és belső kommunikációjának elősegítése, kinevezése pedig a polgármester megbízatásának idejére szól.

Dr. Tóásó Gyula elmondta: frakciójuk nem támogatja a kinevezést, mert ez ellentétes a korábban meghirdetett takarékossági intézkedésekkel. Szentkuti Károly luxusnak nevezte a tanácsadó kinevezését, mivel az előző ciklusban sem volt önálló kommunikációs szakember a városházán. A képviselő továbbá arra volt kíváncsi, hogy mennyibe kerül az új állás és megpályáztatják-e az állást. Dr. Pető Péter (Fidesz–MDF) elmondta: a tanácsadó kinevezése nem luxus, hanem egy fontos feladat hatékony megoldási módja. Szabó Miklós elmondta: az előző ciklusban éppen Szentkuti végeztetett felmérést a város kommunikációjáról, amiből kiderült, hogy az rosszul működik. A tanácsadó kevesebbe kerül majd, mint korábban a társadalmi megbízatású alpolgármester. Bizalmi munkakörről lévén szó, nem írnak ki pályázatot.

(A tanácskozás további témáira később visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasok KRESZ-vetélkedője

„ Együtt – egymásért" címmel a gyalogosok, kerékpárosok és járművezetők közlekedése biztonságáért rendezett KRESZ elméleti és ügyességi versenyt az idősebb korosztály számára a mosonmagyaróvári Városi Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság a minap. A versenyen tíz – egyenként háromfős – nyugdíjascsapat mérte össze tudását és ügyességét. Tovább olvasom