Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

A busafasírt a fő fogás

Mosonmagyaróvár - Fél év alatt 6300 látogatója volt a várpincében kialakított akváriumteremnek és múzeumnak. Az egyetem bízik abban, hogy jövőre önkormányzati segítséggel több pénz jut a működésre és marketingre.
A várpince és Vár-tó teljes rekonstrukcióját a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból, az Interreg-program keretében valósította meg. A 223 millió forintos munkához 210,5 milliós támogatást nyert a kar és az önkormányzat. A teljes rehabilitációt 75 százalékban finanszírozta az Európai Unió, 20 százalékban pedig az állam. A program célja volt egy olyan beruházás, amely a természetvédelmi bemutató- és oktatótevékenység mellett a vár és környezete – ezzel együtt a város – turisztikai vonzerejét is jelentősen növeli. A munkálatok 2006 októberében kezdődtek. A rekonstrukció során kialakítottak egy halászati, aranymosó-, illetve tejipari kiállítást, a Szigetköz vízi élővilágát bemutató akváriumtermet, valamint egy oktatási és bemutatási célokat szolgáló látványkonyhát. A beruházás része volt a Vár-tó rekonstrukciója is.

Akváriumterem: Dr. Mihályné Káldi Mária jegypénztáros mutatja a vendégkönyvet, amely elégedett látogatókról tanúskodik.
Akváriumterem: Dr. Mihályné Káldi Mária jegypénztáros mutatja a vendégkönyvet, amely elégedett látogatókról tanúskodik.

A várpincében kialakított komplexum pontosan fél éve fogadja a látogatókat. A beruházás koordinátora szerint noha keveset tudtak költeni a marketingre, elégedettek a látogatószámmal. A jövő évtől azonban – önkormányzati segítséggel – több forrásra számítanak. Dr. Szathmári László egyetemi docens lapunknak elmondta: május óta összesen 6300 látogatója volt a múzeumnak. A közelmúltban befejezték a tejipari tárlat kialakítását, valamint az akváriumterembe is új fajokat – kecsegét, menyhalat, angolnát – telepítettek. A személyi feltételek hiányában a látványkonyha egyelőre csak szakaszosan üzemel, előre bejelentett csoportoknak főznek. Büféként azonban – vasárnap és hétfő kivételével – folyamatosan nyitva tart, néhány egyszerűbb ételt fel tudnak szolgálni, így például specialitásukat is, a busafasírtot. A jövő évtől viszont az önkormányzattal együttműködve, közösen finanszírozva szeretnék valódi látványkonyhaként folyamatosan működtetni a létesítménynek ezt a részét is. A jövő évi tervek közt szerepel továbbá egy főállású programszervező foglalkoztatása is. Ehhez azonban még elő kell teremteni a szükséges anyagi forrásokat.

Dr. Szathmári László szerint sikertörténet a múzeum eddigi működése. Reméli, az első év végére meghaladják a 9 ezres látogatószámot. A docens szerint elérik a pályázatban vállalt évi 20 ezer látogatót, hiszen ez a létszám az egész komplexumra, a Vár-tóra és a várkertre is vonatkozik. Érdeklődésünkre, miszerint a várpince parkolóját miért tartják folyamatosan zárva, Dr. Szathmári László elmondta: nincs egyelőre személyzetük, amely folyamatosan felügyelné a területet, így pillanatok alatt megtelne a parkoló azok autóival, akik a belvárosban intézik ügyeiket. A várpince környékén több alkalommal is kihelyeztek reklám- és ismertető táblákat, ám folyamatosan garázdák áldozataivá válnak, így egyelőre nem pótolták azokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrlámpát remélnek rendőrökkel

Halászi, Máriakálnok - Közlekedési lámpa a máriakálnoki hídnál, sebességkorlátozás, valamint sajátos… Tovább olvasom