Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A büdzsé tíz százalékát hitelből fedeznék

Több mint 1,1 milliárd hitel felvételét tervezi Mosonmagyaróvár önkormányzata 2006-ban.
Nehéz időszak elé néz Mosonmagyaróvár az idei esztendőben. Legalábbis ez olvasható ki az önkormányzat idei évi költségvetés-tervezetéből, amit csütörtöki ülésén tárgyal a képviselő-testület. A büdzsé 10,23 milliárd forintos kiadási, illetve 9,12 milliárdos bevételi főösszeggel számol. A tervezett mintegy 1,1 milliárdos hiány finanszírozására az önkormányzat igénybe veszi a tavalyi évre engedélyezett hitelkeret maradványát, 143,5 millió forintot. Ebből fedezik az elmúlt évről áthúzódó fejlesztési és felújítási feladatokat.

122 milliós kölcsön a működésre

Ezenfelül 20 milliós beruházási hitelt vesznek fel a Flesch Károly Kulturális Központ épületének külső felújítására, a 672,8 milliós fejlesztési és felújítási hitelből pedig útépítéseket, szennyvízcsatorna-hálózat építését, kórház-rekonstrukciót, közvilágítás-bővítést, a Hunyadi-iskola rekonstrukcióját, intézményfelújításokat, játszóterek felújítását, illegális hulladéklerakók megszüntetését, a Vár-tó rehabilitációját, sportcsarnok-beruházást, a városháza felújítását, a Habsburg-szobor felállítását és egyéb városfejlesztési feladatokat finanszíroznak.

A fejlesztési hitel törlesztését két év türelmi idő után, tíz év alatt kellene visszafizetnie a városnak. Emellett 122 millió működési hitelt is felvesznek, valamint a költségvetés május 30-tól további 153 millió forint folyószámlahitelt, illetve a lakásalap és a koordinált városfejlesztési feladatok átmenetileg szabad pénzeszközeinek felhasznál ását is engedélyezi. Hiteltörlesztésekre és a kamatfizetésekre több mint 407 milliót fordítanak ebben az évben.

Az adómértékek az előző évhez viszonyítva nem változtak, így az idegenforgalmi adónál 15 milliós, az építményadónál 350 milliós, az iparűzési adónál pedig 1,4 milliárdos bevételt terveztek. Az ingatlanértékesítések közt idén is szerepel az újrónafői tüdőgondozó, a kórház gazdasági épülete és orvosi rendelők is. Ebből 349 milliós bevétellel számol a költségvetés.

Téli Fesztivál, kevesebb program

A rendelettervezet városi kulturális nagyrendezvényekről szóló fejezetéből kiderül, mivel a költségek nem növelhetőek, így csökkenteni kívánják a rendezvények számát. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-vel közösen tervezik megteremteni a Téli Fesztivál feltételeit, beépítve a már korábbi rendezvényeket, így az adventi gyertyagyújtást és városi szilvesztert. A fejezet tartalmazza továbbá a Habsburg Frigyes főherceg utcaszobor elkészítéséhez, a Flesch Károly nemzetközi hegedűverseny előkészítéséhez és az ’56-os emlékhely kialakításához szükséges forrásokat is.

A művelődési, sport- és civil kapcsolatok bizottsága a pályázati célra felosztható alapból kiemelten kívánja támogatni az ’56-os forradalom ötvenedik évfordulójára megemlékező programokat.
A fejlesztések és felújítások terén elsőbbséget élveznek a már támogatást nyert és folyamatban lévő beruházások: a kórház-rekonstrukció második üteme és a Vár-tó rehabilitációja.

A pályázati lehetőségektől függően a Fekete István utca és környéke szennyvízcsatornázására pályáznak, illetve megépítik a Kiserdő utcai Lajta-híd második forgalmi sávját is. A polgármesteri hivatal ügyfélforgalmára tekintettel indokolt a Bástya utcai parkoló kiépítése, amihez tervet kell készíttetni, valamint a tulajdonviszonyokat rendezni. Fontos feladat továbbá a városon belüli kerékpárút-hálózat fejlesztése, a meglévő szakaszok összekötése. Elkészültek a Kossuth utcai kerékpárút engedélyezési tervei, pályázat benyújtása szükséges, hogy jövőre megvalósulhasson.

Az idei büdzsét terhelik az értékesítésre kijelölt, használaton kívüli kórházi épületek őrzési és közműköltségei, valamint a kórházi létszámcsökkentésből származó felmentések, illetve végkielégítések költségei is. A Volán Rt. beszámolója szerint a városi autóbusz-közlekedés – az állami és az önkormányzati támogatás ellenére is – az elmúlt évben veszteséges volt. Ennek kompenzációjául az önkormányzat 10 millió forint támogatást nyújt.

Az intézményfelújítási programban kiemelten kezelik az energiamegtakarítást eredményező korszerűsítéseket, a balesetveszély elhárítását és a működőképesség megőrzését. A kiemelt célok közt szerepel a bölcsődék, óvodák felújítása, a Bolyai-iskola kettes számú épülete felújításának megkezdése, a Kossuth-gimnázium kollégiumának nyílászárócseréje, a városháza tűzveszélyes elektromos hálózatának felújítása. A közintézmények akadálymentesítését forráshiány miatt várhatóan idén sem tudják megvalósítani.

130 millió a sportcsarnok előkészítésére

A koordinált városfejlesztési feladatok legfontosabb eleme a sportcsarnok megvalósítása. Ennek érdekében tavaly decemberben megjelent a közbeszerzési felhívás, s várhatóan áprilisban zárul le a közbeszerzés. Az önkormányzat kötelezettsége a telken kívüli beruházások elvégzése. Ennek megfelelően meg kell építeni a Kálnoki útról a terület feltárását jelentő gyűjtőutat járdával, kerékpárúttal, a telek körüli közterületi utakat, a közvilágítási hálózatot, illetve biztosítani kell a gáz-, villany-, szennyvízcsatorna-, vízcsatlakozási lehetőségeket. Mindez a számítások szerint 130 millióval terheli majd a város költségvetését.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Bolyai-iskolában

„ A mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában bombát helyeztem el. Két órájuk van, már ketyeg” – ezt a két rövid mondatot mondta az az egyelőre ismeretlen telefonáló, aki tegnap reggel háromnegyed kilenc előtt néhány perccel hívta fel a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletét. Tovább olvasom