Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A búcsúra megújul a kegykápolna

Máriakálnok hazánk lovasközpontjává válhat, tavasszal avatják a harmadik lovardáját. Június 15-re befejeződik a kegykápolna rekonstrukciója.
A kápolna fala a kiszáradás után új fedőréteget kap.
Kétéves beruházás zárult le tavaly Máriakálnokon: megújult és bővült az iskola, méltó körülmények közé került a könyvtár és szép tantermekben tanulhatnak a diákok. Ehhez hasonló, látványos munkába idén nem fog az önkormányzat, minden fejlesztési terve annak függvénye, hogy miként sikerül realizálnia ingatlaneladási tervét. A felröppent hírekkel ellentétben attól azonban nem kell tartaniuk a település gyermekeinek, hogy megszüntetnék a felső tagozatot: az önkormányzat a megszokott színvonalon és formában működteti tovább az intézményt.

Jól halad a rehabilitáció

A máriafürdői termálkomplexum ügyében május végén várható fordulat, jól halad viszont a Kálnoki-Duna-szakasz rehabilitációja. A Máriakálnok gesztorságával zajló, a környezetvédelmi minisztérium által támogatott beruházás 14,6 kilométeres folyószakaszt érintett. Nyolc kilométeren át végeztek mederkotrást és teljes terjedelemben tereprendezést. Még közel 50 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy minden tervezett objektum kiépüljön. A hiányzó összeget a szigetközi rehabilitációs keretből pályázzák meg.

Mint a települések nagy részét, Máriakálnokot is hátrányosan érinti a közalkalmazotti béremelésből adódó többletkiadás, ráadásul az összeg kompenzálásához nem remélhetnek állami segítséget sem. A több mint 20 millió forint a fejlesztési oldalról hiányzik majd. Az önkormányzat az év második felében szeretne pályázatot beadni a Kert és Templom utcák, valamint a sportöltöző felújítására, ám az önrész biztosítása csak a tervezett ingatlaneladások után biztosított. Széles Sándor polgármester a falu lakóinak gyarapodását építési telkek kialakításában látja. Az önkormányzat nem rendelkezik saját területekkel, de magánerős beruházásban 40 telek kialakítására nyílik lehetőség.

Felújítás adományokból

Június 15-re, a búcsú napjára befejeződik a hazai, illetve külföldi hívek adományaiból és az egyházközség ráfordításából készülő kegykápolna-rekonstrukció. Az újraszentelésre több száz vendéget várnak határainkon túlról, illetve Németországból, ahonnan a faluból kitelepített családok, illetve leszármazottaik térnek vissza.
Tavasz végére befejeződik Máriakálnok harmadik lovardájának építése, így a község hazai viszonylatban valóságos lovascentrummá válhat. A falu jó hírét a jövőben a laboratóriummal felszerelt tenyészeten kívül a díjlovaglásban, -ugratásban, fogathajtásban elért sporteredmények is határainkon túlra vihetik.

Virágosítás, parlagfűirtás

A község idén is nagy gondot fordít közterületei virágosítására, gondozására és a településen belül a parlagfű irtására. A meglehetősen erős allergén növénnyel szemben a község külterületi részén is szívesen felvennék a harcot, ám eddig nem találtak olyan forrást, amely ennek a tevékenységnek nagyobb lendületet adna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidékiek évi tizenhatmillióba kerülnek

A Mosonmagyaróvár önkormányzati intézményeinek működését átvilágító munkacsoport a napokban fejezte… Tovább olvasom