Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A bölcsődét nem adják

Jelentős nap volt Rajka község életében 1952. május 15. Történt ugyanis, hogy egy volt uradalmi épületben megnyílt a bölcsőde. Ma huszonegy kisgyermekre vigyáznak nap mint nap.
A bölcsőde megnyitásának ötvenedik évfordulója alkalmából a napokban ünnepséget rendeztek az intézménynek helyet adó épületben. Ezen részt vettek az egykori dolgozók, de a volt bölcsődések is. A találkozás alkalmas volt az emlékek felidézésére, a nosztalgiázásra. Az ünnepség hangulatát még az sem tudta beárnyékolni, hogy hosszú évek óta Damoklész kardjaként lebeg az intézmény felett a bezárás veszélye.

Ebéd az óvodából

Felidézték, hogy kezdetekben csak májustól októberig tartott nyitva, de néhány évvel később már egész esztendőben várta a legkisebbeket az intézmény. Akkoriban még helyben főztek a kicsiknek, ma azonban már csak melegítőkonyha működik. Az ebédet az óvodából hozzák, igaz, külön bölcsődei étrend alapján.
Németh Ferencné megbízott bölcsődevezető meggyőződéssel vallja, hogy a bölcsődére szükség van, bezárása nem indokolt. – Az indulás óta teljes kihasználtsággal működik a bölcsőde – mondta Németh Ferencné.

– Ötven évvel ezelőtt húsz-huszonöt gyereket hoztak el a szüleik, és azóta minden évben ennyi gyerekünk van. Jelenleg 21 kisgyermekre vigyázunk nap mint nap. Az utóbbi években sok fejlesztésre volt lehetőség. Modernizáltuk az épületet, színes bútorokat vettünk, eszközökkel jól ellátottak vagyunk. A régióban egyedül Jánossomorján és nálunk működik még önkormányzati bölcsőde. Vétek lenne bezárni. Tudjuk, hogy a bölcsőde működtetése egyre nehezebb terhet ró az önkormányzatra. A költségek háromnegyedét állják ők és mindössze negyedét az állam. Jó volna, ha az állam nagyobb részt vállalna a működtetési költségekből.

Igénylik a családok

– Ha a következő ötven évre gondolok, elszorul a szívem, de bizakodom. A gyereklétszám az elkövetkezendőkben sem fog csökkenni. Már most annyi gyermeket várunk szeptembertől, mint ahányat átadunk az óvodának. A szülők részéről egyértelmű az igény a bölcsődére, és ez a legfontosabb.
Varga Kálmán polgármester elmondta, hogy nagyon bíznak az állami normatívák megemelésében. Erre ígéretek alapján van némi remény. Amit lehet, az önkormányzat is megteszi. A költségek csökkentése érdekében a kívánatosnál kisebb gondozói létszámmal működtetik a bölcsődét. A polgármester most úgy látja, hogy a következő évben még tudják finanszírozni a bölcsőde működését, így a bezárástól legalábbis rövid távon nem kell tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnagyobb adózók

Az előző évek hagyományaihoz hűen a kereskedelmi és iparkamara mosonmagyaróvári irodája és a város… Tovább olvasom