Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

A bölcsődeindítástól a szélkerekekig

Az önkormányzati választásokon új polgármestert választottak Hegyeshalomban.
A Hegyeshalom név első okleveles említése 1217-ből való, és egy térségből kiemelkedő dombra utal. Ezen a dombon állt a falu Szűz Mária tiszteletére emelt temploma. A török háborúban elpusztult lakosság helyébe a XVII. században németek érkeztek. Hegyeshalomban jelenleg 3600 ember él. Az utóbbi években enyhe fogyás tapasztalható a népességben, tudtuk meg Szőke Lászlótól. Hegyeshalom új polgármestere a Kisalföldnek elmondta: szeretnék megtartani a fiatalokat, ezért elsősorban munkahelyeket próbálnak teremteni.
A határon az utóbbi időben sok állás szűnt meg, s ez komolyan érintette a falubelieket. Ugyan nagy számban járnak át Ausztriába dolgozni, ám a község első embere szerint többségük arra vár, hogy legyen lehetősége visszatérni és itthon keresni a kenyerét. A polgármester legfrissebb információja alapján a leendő Euro Vegas részeként mégsem épülne sem szálloda, sem játékterem a településen, csak más jellegű kiszolgálólétesítmények. Bíznak abban azonban, hogy sok hegyesinek is munkát ad majd a komplexum, amit közel terveznek a községhez.

Logisztikai park

Az önkormányzat a rendezési tervben több területet is kijelölt építési telkeknek, de ezeket vállalkozások értékesítik várhatóan már a következő évtől. Az új elöljáró – mint mondta – jól ismerte korábban is a község helyzetét, hiszen az első ciklusban önkormányzati képviselőként a pénzügyi bizottság elnöke volt, míg előtte az ügyrendi és jogi bizottság tagjaként munkálkodott. Hegyeshalom éves költségvetése egyébként 380 millió forintról indul. Szőke László a testület tagjaival együtt azt vallja: apró, de biztos lépésekkel szeretnék elérni a falu folyamatos fejlődését. Nagy dolgokba csak akkor vágnak bele, ha pályázati segítséget igénybe tudnak hozzá venni – jelentette ki a településvezető. A fő beruházások között most az Euro Vegas mellett a logisztikai park és a szélkerekek szerepelnek. A logisztikai park a tervek szerint összesen öt csarnokból áll majd, rövidesen várható az első építése. A szélkerekek engedélyeinek beszerzése folyamatban van, egyelőre úgy tűnik, 16 vagy 17 lesz belőlük Hegyeshalom területén.

Gond a kavicsszállítás

A faluban a járdák és utak viszonylag jó állapotban vannak, de persze felújításra szoruló mindig akad, ismerte el Szőke László. Egy hosszú elkerülőút aszfaltozására nem nyertek pénzt, de a tervek készen vannak, és amint lehet, ismét megpróbálnak pénzt szerezni a munkálatokhoz. Az általános iskola felújítására az önkormányzat 21 millió forintot költött, de pályázati támogatással egy teljes renoválásra is szükség lenne. Ehhez 25–30 millió forint kellene, akkor egy alapra kerülhetne a ma két épületben működő intézmény, beépíthetnék a tetőteret is. Az óvodai ellátás mellett igény mutatkozik bölcsőde indítására is, ezt is tervezi az önkormányzat. A településvezető lapunknak azt nyilatkozta: mielőbb meg kell oldani a községen átmenő kavicsszállító kocsik okozta problémákat is, továbbá a kerékpárforgalmat és a kerékpárút-építést is fel kívánja lendíteni, akárcsak a turizmust, valamint a szlovák és osztrák szomszédos partnerkapcsolatokat.

A községben működik öregek napközi otthona, nagymama- és nyugdíjasklub is, de a civil szervezetek is szép számban jelen vannak. Az egyesületek élete az utóbbi időben megpezsdült, a polgármester a képviselőkkel együtt szoros kapcsolat fenntartására és aktív együttműködésre törekszik velük a jövőben is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél tonna vasat loptak Károlyházáról

Több mint másfél tonnányi vasat lopott el három férfi Károlyházán a vasútállomás melletti bekerített… Tovább olvasom