Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A bíróság dönthet a város és a hitközség vitájában

A zsidó hitközség ingatlanjára építettek utat Mosonmagyaróváron. Bár ez már több évtize- de történt, a tulajdonviszonyok rendezetlensé- gére csak a rendszerváltás után derült fény. Az izraeliták és az önkormányzat közti terület- csere is meghiúsult. Most jogi útra terelték az ügyet.

Elfelejtették kisajátítani?

A korábbi Mosoni Zsidó Hitközség korábban számos ingatlant vásárolt városszerte. Ezek között volt többek közt az 1861-ben megnyílt temetőhöz vezető út, a mai Mosonyi Mihály utca menti – azóta védetté nyilvánított – vadgesztenyesor, illetve a mellette lévő terület is. Az út mentén a hitközség ültetett vadgesztenyefákat. Évtizedekkel később aztán az akkori városi tanács lakótelepet tervezett a fasor mellett, ezért a területet kisajátították és megépítették a mai Mosonyi utcai panelházakat.
A Kisalföld úgy tudja, hogy a város akkori vezetése azonban vélhetően „elfelejtette" kisajátítani a fasor területét, így ez továbbra is a hitközség tulajdonában maradt. Az ingatlanon időközben játszótér, bekötőút, trafóház épült, sőt, egy darabon még a Mosonyi utca is keresztezi.

A húszmilliósért négymilliósat

A hitközség 1990-ben újította fel a mosoni temetőjét és ekkor került napvilágra először a tulajdonviszonyok rendezetlensége.
– Mindenképpen olyan megoldásra törekedtünk, hogy békés úton rendezzük az önkormányzattal ezt a lehetetlen állapotot – mondta el Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség vezetője lapunk megkeresésére. – Felértékeltettük a hitközség tulajdonában lévő érintett területet, ami 1997-ben 19,8 millió forintot ért. Ebből az akkori tanács kerékpárút, játszótér, trafóház és bekötőút építésével összességében 277 négyzetmétert vett el, sőt, még a Mosonyi Mihály utca is egy 99 négyzetméteres területen keresztezi az ingatlanunkat. Felajánlottuk az önkormányzatnak, hogy négyzetméter-arányosan elcseréljük a területünket a temető melletti beépítetlen városi ingatlanra.

Néhány éve született is erről előzetes megállapodás. Az elmúlt évben kaptunk azonban egy levelet az városházától, amiben visszavonták ezt a cserét és egy másik területet ajánlottak fel helyette. Ennek a földdarabnak a forgalmi értéke 4 millió forint, mindemellett hasznosíthatatlan és nem lehet beépíteni. Így természetesen nem fogadtuk el az ajánlatot. Ügyvédhez fordultunk a kérdésben, hogy jogi úton találjunk megoldást a problémára, de még bíróságra nem került az ügy.

Újabb birtokháborítás?

– Az elmúlt hetekben ismét előtérbe került a rendezetlen állapot, amikor a temető melletti ingatlanon folyó építkezés során a beruházó három vadgesztenyefát kivágott a területünkön, hogy oda utat építsen. Ezt követően levelet írtam a beruházónak, hogy hagyjon fel a birtokháborítással és állítsa vissza az eredeti állapotot. Ennek eleget téve leállították az útépítést. Jelenleg a válaszukra várunk, majd ezt követően döntünk a további lépésekről – tette hozzá Ligeti László.

Az önkormányzat írta elő

A beruházó cég illetékese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a szakhatóság ezen a területen jelölte ki az épülő társasház egyik kivezető útjának nyomvonalát. A szükséges engedélyek beszerzése után az önkormányzat jóváhagyásával vágták ki a fákat. A cégnek nem volt tudomása arról, hogy az érintett terület nem önkormányzati tulajdon. A hitközség álláspontjával teljes mértékben egyetértenek és a tulajdonviszonyok rendezéséig leállították az útépítést.

Forgalomképtelen

A tulajdonvitáról Stipkovits Pál polgármester elmondta: valóban néhány éve derült ki, hogy a kérdéses terület a hitközség tulajdona. Az önkormányzat a kérdés rendezése érdekében felajánlotta, hogy elcseréli a területet egy másik ingatlanra. A hitközség a temető melletti sarki parcellát kérte, hogy ott a hitélettel kapcsolatos tevékenységet folytat majd. Időközben kiderült, hogy az ingatlant gazdaságilag akarják hasznosítani. Ezért az önkormányzat egy másik, a temető melletti erdősávot ajánlott fel, amit aztán a hitközség nem fogadott el.

A polgármester szerint az önkormányzat ajánlata korrekt volt, miután a hitközség szerint a kérdéses földdarab forgalomképtelen, hiszen azon egy út megy keresztül. Ezért a területért egy korlátozottan forgalomképes ingatlant ajánlott fel az önkormányzat. A polgármester úgy véli, a hitközség által igényelt parcella nem értékarányos az elcserélni kívánt ingatlanjukkal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éve jött az ár

A szigetközi emberek élték meg a legnagyobb pusztítást az 1954-es dunai árhullám levonulásakor. A… Tovább olvasom