Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

A biotermék jelzővel sokan próbálnak visszaélni

A gyengélkedő magyar mezőgazdaság egyik kitörési lehetősége lehet a biogazdálkodás. A bioárukat egyre többen keresik, a termékek 90 százaléka már most is Nyugatra megy, és az EU-csatlakozás után várhatóan még inkább megnő a kereslet. E konjunktúrát sokan próbálják meglovagolni. Ám nem mindenki tisztességes eszközökkel.
Kiss Attila, a Biokontroll Hungária Kht. ellenőre szerint egyre többször fordul elő, hogy egyesek a hagyományosan megtermelt áruikat bioként árusítják. Ezzel egyrészt a biogazdákat hozzák nehéz helyzetbe, másrészt a fogyasztókat is megtévesztik.

Túl gyakori, jól csengő jelző

– Manapság igen gyakori jelző a „bio". Ezzel reklámoznak és minősítenek is a termelők – kezdte Kiss Attila. – Lehet ez pusztán jóhiszemű félreértés, amikor azt hiszik, hogy ha viszonylag természetközeli gazdálkodást folytatnak, akkor bioárut termelnek. Sokszor azonban ez reklámfogás, amitől könnyebb eladást remélnek.

Szigorú megkötések

– Ahhoz, hogy valami biónak minősüljön, nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Nem lehet a termesztés során génkezelt vagy szintetikus készítményeket használni.
– Szigorúan szabályozott a használható növényvédő szerek köre is. A gyomirtó például kizárt. Gabonák esetében a csávázott vetőmag sem megengedett. Egy élelmiszer csak akkor lehet bio, ha a szigorú szakmai előírások betartása mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elismert ellenőrző szervezet rendszerében állítják elő. Az ellenőrzés a fogyasztási láncban a termőföldtől a boltokba kerülésig tart.

Árulkodik a címke

– A közeljövőben várható tehát a hagyományos gazdálkodási forma háttérbe szorulása és a biogazdálkodás további felfutása. Az EU-s piacok mellett a belföldi kereslet is erősödni látszik. Ezért egyre több termelő jelentkezik be az ellenőrző rendszerbe.

– Azok, akik a „bio" jelzővel visszaélnek, jó, ha tudják, hogy a vásárlók megkárosítása címén a fogyasztóvédelem komoly büntetéssel sújthatja őket. Aki pedig garantáltan biót szeretne vásárolni, jól teszi, ha megnézi, hogy fel van-e tüntetve az árun az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból" megjegyzés és az ezt felügyelő szerv neve.

A Nemzeti Fejlesztési Terv azzal számol, hogy 2006-ig 300 ezer hektáron termelnek majd ellenőrzött bioárut. Az ilyen élelmiszerek egészségesek, mert vitaminokban gazdagok. Biztonságosak, mert káros, szennyező anyagokat nem tartalmaznak. Az állatokat hormonok és antibiotikumok nélkül tartják, ártalmatlanok az adalék- és segédanyagok. E környezetbarát termékeknél az ízek és zamatok a természetes anyagoknak köszönhetően erőteljesebbek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golfpálya készül Albertkázmérpusztán

Tavasszal egy tucatnyi embernek munkát adva két kis üzem kezdi meg működését Várbalogon. Ezen túl a… Tovább olvasom