Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A biodízel az adó miatt nem éri meg

A bioüzemanyagok népszerűsítésére indított kampányt egy nemzetközi konzorcium tagjaként a NYME mosonmagyaróvári intézete.

A program első részeként BioMotion Tour – Bioüzemanyaggal Európán át címmel indult európai roadshow. A hat európai ország és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete
együttműködésével megvalósult kezdeményezés célja, hogy információs anyagokkal, bemutatókkal és regionális kezdeményezések felkarolásával növelje a megújuló üzemanyagok elfogadottságát – tudtuk meg dr. Cser Jánostól.

Az intézetigazgató portálunknak elmondta: a projekt következő állomásaként elsősorban egyetemi hallgatóknak és végzős középiskolásoknak tartottak előadásokat vasárnap a bioüzemanyagok előnyeiről és elterjedéséről.

Cser János szerint az elmúlt időszakban lényeges előrelépés történt hazánkban a bioüzemanyagok elterjedésében. Míg tavaly a BioMotion Tour előtt kevesebb mint száz bioetanol-töltőállomás működött Magyarországon, addig mára számuk meghaladja a százhatvanat. A bioüzemanyagok úttörőjének számító biodízel elterjedése a jövedéki adó kivetése miatt egész Európában megtorpant. Nem gazdaságos az előállítása, miközben ennek a bioüzemanyag-fajtának épült ki leginkább a feldolgozóipara.

Olvasóink írták

 • 5. Diákcsemege 2010. március 11. 15:19
  „Mosonmagyaróvár határában miért nem kezdte meg működését a biodiesel-üzem? Esetleg kifaralt mögüle a nemteközi tőke? Merthát mégiscsak a kenyerünket tankoljuk at autóinkba!! Persze ilyen hülye is csak az ember lehet és inkább autózik, mint eszik.”
 • 4. HódosiJózsef 2010. március 07. 20:29
  „Ha az étolaj kereskedelmi ára 240-260 Ft körül van miért nem lehet a Diesel motorokba tankolni ? Még ha az
  adóteher rákerül, de lejön belőle a kereskedelmi haszonkulcs összege. Milyen jó bevétel lenne a mezőgazdaság-
  nak, és nem függenénk az olajtermelőktől !!!! Zöldek hol vagytok ????? A magyar termőföld megtermelhetné a
  Diesel olajat országos szinten !!!!”
 • 3. Gery83 2010. március 04. 17:07
  „"Csak" a természet miatt fog számítani a bio diesel. Ami persze, már jó, de nekünk akkor sem lesz olcsóbb. "Kedves" államunk úgyis olyan adóterhet ró majd ki rá, hogy belefeketedjünk. Ahogy most is teszi gusztustalan módon...”
 • 2. invektus 2010. március 02. 22:05
  „1 és ezt a zöldek miért nem támogassák ??????”
 • 1. manosmanus 2010. március 02. 18:30
  „Ha a biodízel drágább minden létező üzemanyagnál, ráadásul a mai magasnyomású dízelmotorokhoz nem ajánlják, akkor miről tartanak itt roadshow-kat ?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis kínai cipők a rajkai határon

A tízezer pár hamis Converse cipő értéke 60 millió forint. A rakományban kínai papucsok is érkeztek. Tovább olvasom