Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A betegek fele vidékről jön

Mosonmagyaróváron az ügyeleti rendszerbe bevonnák a város környéki települések fogorvosait.
A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás pénteki ülésén élénk vita bontakozott ki a fogászati ügyelet kérdéséről. Dr. Szalay Hajnalka fogorvos elmondta: szeretnék elérni, hogy a mosonmagyaróvári ügyeleti ellátására a környező települések fogorvosait is beosszák. Úgy érvelt: elvileg 30–32 ezer ember tartozna hozzájuk, csakhogy a tapasztalatok szerint közel hetvenkétezer embert látnak el, ugyanis a környékbeli községekből is hozzájuk járnak a betegek. Most összesen kilenc fogorvos jut az ügyeletre, míg a „vidékiek" bevonásával ez a szám húszra nőne.

Köteleznék őket a feladatra

A mosonmagyaróvári foggyógyászok így a polgármesterek segítségét kérték: a helyi doktorral kötött szerződés módosításával lehetne elérni, hogy ők is bekapcsolódjanak az ügyeleti ellátásba (vagyis ebben köteleznék őket erre a feladatra).

„ Azt mondják, ellátják hétvégén és éjszaka is a betegeket, ám tapasztalatunk szerint azok legtöbbször bejönnek a városba." Alaphelyzetben helyettesről minden fogorvosnak magának kell gondoskodnia: dr. Szalay Hajnalka szerint azonban a vidéki kollégák, ha 2–3 hétre szabadságra mennek, akkor csak kiírják az óvári ügyelet telefonszámát a rendelőjükre. „Január első hetében szinte egy településen sem rendelt a fogorvos, mindenki a városba jött be."

Több probléma is felmerül

Varga Kálmán rajkai polgármester több aggályának is hangot adott. Mint mondta, tudomása szerint a mosonmagyaróvári fogorvosok saját rendelőjükben ügyelnek, s ezt nem biztos, hogy össze lehetne egyeztetni a „vidékiekkel". Másrészt az önkormányzatoknak a helyi orvosokkal kötött szerződése kétoldalú, kérdéses, hogyan lehetne azon változtatni. A polgármester beszélt már a községi fogorvossal, s ő is elzárkózott az ügyelettől. Ráadásul Varga Kálmán szerint a benzinköltség is – a mosonmagyaróvári beutazás miatt – az orvosokat terhelné. „Szentkuti Károly alpolgármester nemrégiben azt mondta, ez a kérdés könnyen kezelhető. Szerintem viszont nehéz lesz ebben előrelépni" – mondta a polgármester.

Ötven-ötven százalék

Dr. Szalay Hajnalka válaszában elmondta: nemrégiben készült egy felmérés a mosonmagyaróvári ügyeleti ellátás betegeiről.
– Kiderült, hogy ötven százalékuk helyi, míg a másik fele a környező településekről érkezik. Az ügyelet helyéről pedig meg lehetne egyezni a kollégákkal, vagy a kórház is alkalmas hely lehet erre a célra.

Először az önkormányzattal

A doktornő hozzátette: a helyi fogorvos először mindig az önkormányzattal köt szerződést a feladatra, majd az ÁNTSZ-engedély birtokában kaphatja meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhuszonhétmilliós kistérségi igény

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás felmérése alapján 127 milliós központi forrásra… Tovább olvasom