Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A beteg asszony osztrák nyugdíjára vár

2000-től külföldi munkáltatói igazolással is lehet Magyarországon banki hitelt kapni, amit Toldikné 2001 augusztusától igénybe is vett.
Ötvenezer forintos rokkantsági nyugdíjából él, s az osztrák nyugdíjfolyósítótól is várná pénzét a jánossomorjai Toldik Jánosné, aki elmondása szerint 2002-ig a határszéli ausztriai Andauban kapott állást. Az asszony 1990 óta özvegy, egyedül nevelte három gyermekét. Negyvenöt évesen újra kellett kezdenie az életét, építkezésbe kezdett, hitelt vett fel: aztán jött a betegség, majd – mint mondja – kiderült, munkaadója nem fizetett utána tb-járulékot, így most Ausztriából nem kaphat nyugdíjat.

„ Nem kaphatok nyugdíjat Ausztriából"

2000-től külföldi munkáltatói igazolással is lehet Magyarországon banki hitelt kapni, amit Toldikné 2001 augusztusától igénybe is vett. Egy évre rá azonban megbetegedett: tumort találtak a szervezetében. Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben feküdt két hónapot, s közben osztrák főnöke és felesége is meglátogatta, sőt, 500 eurót is hoztak neki segítségképp. „Azt azonban elfelejtették közölni velem, hogy nem fizették utánam rendszeresen a tb-járulékot" – meséli. „Így most nem kaphatok rokkantsági nyugdíjat Ausztriából, csak ha bebizonyítom, hogy korábban is nála dolgoztam. Sajnálom, hogy a családdal szemben így alakult a helyzet, de én csak azt kérem, amiért megdolgoztam, s jogilag is megillet."

„ Gyermekeim jövőjét is veszélyben érzem"

„ Most rokkantnyugdíjasként, özvegyi nyugdíjjal együtt Magyarországon alig 50 ezer forintot kapok havonta, ám csak a gyógyszerköltségem hathetente 56 ezer forintba kerül. Betegségem okán munkát már nem tudok vállalni. Két felnőtt gyermekem támogat anyagilag. Munkáltatóm miatt most nemcsak az én helyzetemet, de gyermekeim jövőjét is veszélyben érzem: az osztrák törvények szerint gyermekem árvaellátásra és családi pótlékra is jogosult lenne, ha én nem tudnám legyőzni ezt a kórt." Toldikné az ügyben megkereste többek közt az Osztrák Szakszervezeti Szövetséget, a Mezőgazdasági, Élelmezési és Élvezeti Cikkek Szakszervezetét is. Az osztrák nyugdíj-igazgatóságnak írott levelében úgy fogalmaz: „Örülök annak, hogy az én feljelentésem következtében kiderült az igazság, s volt munkaadóm 2004-től a munkajogi törvény szerint jár el munkavállalóival szemben."

Próbálnak megoldást találni


Dr. Markus Szelinger, a Mezőgazdasági, Élelmezési és Élvezeti Cikkek Szakszervezetének jogvédelmi titkára úgy válaszolt Toldik Jánosnénak: a 2002 előtti munkaviszonyból származó követelései egy évre rá elévültek. Ezt mondja ki a burgenlandi paraszti gazdaságokra alkalmazandó kollektív szerződés. Az általános elévülési idő is letelt a jánossomorjai asszony esetében, így igényei érvényre juttatása semmiféle módon nem lehetséges. „Sajnos a munkáltató a kifizetett összeg kivételével elutasítóan válaszolt az igénybejelentésre, amely után valamennyi jogi eszköz kimerült." Az asszony hasonló választ kapott a többi helyről is: eszerint a kollektív szerződés 22. paragrafusa alapján a munkaviszonyból származó igények keletkezésük és ismertté válásuk után három hónapon belül elévülnek.

A megyei Igazságügyi Hivatal jogi segítségnyújtó szolgálata várja Toldik Jánosné megkeresését, s az ügy pontos ismerete után, lehetőség szerint, próbálnak segíteni az asszony ügyének megoldásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy Honvéd-drukkert gyanúsít a rendőrség

Csoportosan elkövetett garázdaság miatt négy budapesti férfi ellen tett vádemelési javaslatot a… Tovább olvasom