Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A béke követe lett a parancsnok

Magyarországi látogatása során találkozott mosonmagyaróvári kollégájával az a volt New York-i tűzoltóparancsnok, aki 2001. szeptember 11-én vezényelte a mentést a terroristák által repülőgépekkel ledöntött ikertornyoknál. A szörnyű élmények nyomán a béke követévé szegődött.
Dan Daly és Grósz József tűzoltóparancsnokok
Szakmai fórumon folytatott eszmecserét Grósz József mosonmagyaróvári tűzoltóparancsnok a már nyugalmazott Dan Dalyvel, aki New York tűzoltóságának volt a parancsnoka az emlékezetes 2001. szeptember 11-i napon, amikor két repülőgép rombolta le a Világkereskedelmi Központ ikertornyait. A baráti beszélgetésen Dan Daly felidézte magyar kollégájának a szörnyű nap történéseit.

– Dan Daly elmesélte, hogy éppen szabadnapos volt a katasztrófa napján. Görcsbe rándult a gyomra, amikor értesült a történtekről, mivel köztudott volt, hogy egy időben akár ötvenezer ember is tartózkodhat a Világkereskedelmi Központban. Azonnal minden rendelkezésre álló és mozgósítható erőt és eszközt riasztott, ám amikor a helyszínre ért, azonnal látta: ez is kevés a mentéshez.

– Elmondása szerint mindent vastag fehér por takart, vérző, sebesült emberek szaladtak vele szembe, az ikertornyok helyén pedig két füstölgő hegy látszott csupán. Közelebb érve látta, hogy földbe csapódott emberek hevernek az utcán, a romhalmaz közepéből pedig még mindig robbanások hallatszottak. A tűzoltók általában az ilyen acélszerkezetes épületeket nem kedvelik, mivel a hő hatására elvesztik szilárdságukat és összeomlanak.

A két repülőgép becsapódásakor körülbelül 10 ezer gallon kerozin robbant be. Ilyen hőenergia ellen pedig nem lehet épületet tervezni.
– A tűzoltók több mint 25 ezer embert mentettek ki az épületből és mintegy kétezer-nyolcszázan haltak meg a merényletben. A halottak azonosítása máig sem fejeződött be. A kimenekítés során 343 tűzoltó vesztette életét. Dan Daly mindegyikük temetésén részt vett. Dan Daly körzetében teljesített szolgálatot az a kollégája, aki tizenegy napon át éjjel-nappal dolgozott, hogy halott bátyját megtalálva kiemelhesse a romok közül és tisztességgel eltemethessék.

– Az irtózatos pusztítás láttán a következő napokban – amikor egyáltalán gondolkodni tudott – első indulatában fegyvert akart fogni, hogy minden dühével a támadók ellen harcolhasson. Az idő múltával aztán mégis úgy döntött, hogy a béke nagyköveteként a tragédiát bemutató előadásokat tart világszerte, így segítve a terrorizmus elleni harcot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sehol sem kellenek a kamionok

Máriakálnok, Kimle és Dunakiliti sem örül annak, hogy a halászi hídon bevezetett súlykorlátozás… Tovább olvasom