Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A Batthyány-kastély hasznosítása

Boldog Batthyány–Strattmann László egykori körmendi családi kastélyáról a helyi önkormányzat – megváltoztatva tavalyi határozatát – úgy döntött: az egész kastélyt hasznosítani kívánja. Ezt a Batthyányak is támogatnák, s Körmendre vinnék a családi levéltárat.
A körmendi Batthyány-kastély kizárólagos állami tulajdonú műemlék épületegyüttes, melynek ingyenes használója a helyi önkormányzat. A város központjában álló kastélyegyüttes főépülete reneszánsz kastélynak épült az 1400-as években. Az épület barokk stílusává alakítása Batthyány Lajos, a későbbi országnádor nevéhez fűződik. Később a főépületben berendeztek levéltárat és könyvtárat, valamint szolgálati lakásokat is.

Levéltárból cipőbolt

Itt ma a Rába Helytörténeti Múzeum működik. A levéltárból cipőbolt, a gazdatiszti lakokból könyvtár és iroda lett, akárcsak az őrség épületeiből. A park jelentősen átalakult: a védett fák mellett értékes az 1820 körül felállított 15 méter magas obeliszk, melynek oldalán bronztábla emlékeztet a neves Batthyányakra. A tetején pedig a család címerállata, a fiait önnön vérével etető pelikán látható. A kastély kétemeletes, alapterülete 926 négyzetméter: stílusa ötvöz reneszánsz, barokk és klasszicista jegyeket. Az épület és a park területe csaknem 40 hektár. Az egyik melléképületben egy cipőgyár, a másikban színház és kultúrház működik ideiglenesen.

Visszakerülhetne Körmendre

A Dunakilitin született szegények orvosa egykori kastélyának egyes részeiről tavaly a körmendi képviselő-testület lemondott, s azt vállalkozói működtetésbe adta. Egy fővárosi kft. több mint kétszázmillió forintot költött rá, s üzemeltetési jogot kapott a tulajdonostól, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. Az önkormányzat azonban most visszavonta korábbi határozatát, s úgy döntött: a jövőben az egész Batthyánykastélyt a város céljaira szeretné hasznosítani. A vagyoni igazgatóság hamarosan új pályázatot ír ki a hasznosításról, melyre a város is beadja tervét. Eközben a fővárosi vállalkozó jogi lépéseket fontolgat az önkormányzattal szemben.

A Bécsben élő Batthyány család – köztük a szegények orvosának unokája, a nemrégiben a dunakiliti szoboravatón járt Paszkál herceg – az önkormányzat elképzeléseit támogatná. Információink szerint, ha a város megteremtené a szükséges feltételeket, a család Körmendre tenné át levéltárát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasság és hajléktalanhalál

A húsvéti ünnepek és a hosszú hétvége alatt jó néhány bejelentés és riasztás érkezett a… Tovább olvasom