Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Bartók-iskola marad is, meg nem is

Közüzemi árnövekedésről, a helyi adók emeléséről és a polgármester illetményéről határozott Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Véleményt mondtak a város 2004-es költségvetési koncepciójáról is.
Mosonmagyaróvár önkormányzata gazdálkodásának háromnegyed éves beszámolójából kiderült, hogy az idei évi költségvetés előirányzata 732 millió forinttal módosult, így a főösszeg 10,5 milliárdra változott.
Az előirányzathoz viszonyítva a bevételek 70,4 százalékban, a kiadások pedig 62,7 százalékban teljesültek. A tervezett bevételek közül az ingatlanértékesítések, a központi támogatások és az áfa-visszaigénylések egyelőre elmaradtak, a hozzájuk rendelt kórház-rekonstrukció és csatornázási beruházások kivitelezése és kifizetése azonban a tervek szerint halad, sőt, a kórház-rekonstrukciónál 282 milliós többlet is jelentkezett. A fizetőképesség megőrzése miatt nyáron szükség volt folyószámlahitel igénybevételére, sőt, a lakásalap és a Flexum-pénz ideiglenes felhasználására is.

Adóemelések

A helyi adókról szóló rendelet módosítása kapcsán dr. Szeredi Ádám (MVE) úgy vélte, az iparűzési adó emelése jelentős terhet róna a vállalkozókra. Ezért adóemelés helyett a befektetők idecsalogatása lenne a cél. Indítványában 440 forintos építményadót javasolt. A testület végül az eredeti tervezetet fogadta el. Eszerint a garázsadó mértéke marad, míg az egyéb építményeknél 400-ról 500 forintra emelkedik négyzetméterenként a taksa. Az iparűzési adónál a korábbi mentességek megszűnnek, 1,9 százalékról 2 százalékra nő a mérték, s „albérlői adót" is bevezet a város.

Pillanatnyilag 360 milliós hitelállomány

A jövő évi költségvetés koncepciójából kiderül: az önkormányzati feladatok és az erre szánt források között a feszültség jövőre is fennmarad. A központi működési támogatások nem emelkednek, a büdzsé közel 80 százalékát pedig ezek teszik ki. Az előírt bérfejlesztésekre, pótlékokra az országos költségvetési törvényjavaslat nem tartalmaz forrást, létszámcsökkentést jelöl meg fedezetül. Dr. Árvay István (Fidesz) szerint a koncepció a működés finanszírozására fekteti a hangsúlyt és csak ezt követik a fejlesztések. A képviselő szerint sokkal biztonságosabb gazdálkodásra lenne szükség. Dr. Báznai Bertold (MVE) üdvözölte, hogy az önkormányzat mérsékelni akarja a hitelfelvételt, mert mint mondta, az adósságspirált csak így lehet megállítani. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől, jelenleg mekkora a város hitelállománya. Szabó Miklós (MDF) Mosonmagyaróvár „Stipkovits-csomagjának" nevezte a jövő évi koncepciót. Szerinte a kormányzat megszorításának és a városvezetés sokévi felelőtlen gazdálkodásának köszönhető a kialakult helyzet. Ezek következménye az iskolabezárás és a létszámleépítések. Vucsics Péter (MSZP) szerint előremutató, valós alapokra épülő a koncepció. Tartalmazza a megkezdett fejlesztések és a koordinált városfejlesztés folytatását. Nyitrai József (Labe) szerint a kormányzó koalíció minősített többsége miatt a testületnek felesleges tárgyalnia a költségvetési koncepciót. Szentkuti Károly (SZDSZ) bejelentette: pártja megszavazza a költségvetést, de folytatni kell az intézményi racionalizálást és a létszámcsökkentéseket, főként a nyugdíjazások révén. Nagy Sándor (Civil Fórum) elsietettnek és bizonytalannak nevezte a koncepciót. Csorba Dezső (MKDSZ) szerint a működésben további racionalizálásra lenne szükség. Stipkovits Pál polgármester szerint a tervezet stabilizálja az önkormá nyzat gazdálkodását, biztosítja a működést és reális célokat fogalmaz meg. Növekedés lehet a működtetés és a fejlesztések területén is. A szükséges leépítéseket a feladatokhoz fogják igazítani. Bejelentette: a város hitele jelenleg 360 millió forint.

Közüzemi áremelések

A testület a tanácskozáson döntött a jövő évi közüzemi díjakról. Eszerint hat százalékkal emelkedik a távhő alapdíja. A víz- és csatornadíjakra két tarifát állapítottak meg. Az ivóvízért 158, a csatornáért pedig 128 forintot kell fizetni köbméterenként. A lakosok az ivóvíz árából 20, a csatornáéból 29 forint kedvezményt kapnak. A szemétdíj 12 százalékkal emelkedik jövőre. A 60 literes tárolóedény áfa nélküli ürítési díja 95 forint, a 110 literesé 174, a 240 literesé 379, az 1100 literesé pedig 1738 forint lesz. A helyi autóbusz tarifái 9,7 százalékkal emelkednek. A vonaljegy ára így 125 forint, a felnőttbérlet 2180, a tanuló és nyugdíjas pedig 710 forintba kerül jövőre. A Kisalföld Volán ezen túl veszteségei kezelésére 29,7 millió üzemeltetői támogatást kapott az önkormányzattól.

A testület döntése szerint a Bartók-iskolát Bartók Béla Nevelési Központnak nevezik el. Az épületben helyet kap a nevelési tanácsadó, az Éltes-iskola és egy általános iskolai részleg, ami a Haller-iskola integrált részét képezi.

A polgármester illetményéről, költségtérítéséről és jutalmazásáról is döntöttek. A 33.700 forintos illetményalap tizenhárom és félszerese lett a polgármesteri fizetés. Költségtérítésként ennek a harminc százalékát, jutalomnak pedig háromhavi illetményt szavaztak meg. Németh Sándor (MDF) költségvetési okokból tizenkét és félszeres illetményt, 20 százalékos költségtérítést és csupán 53. heti jutalmat javasolt. Árvay István a polgármester őszi „sárga lapos" figyelmeztetése miatt a jutalomról való lemondást indítványozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A semmitől a nemzeti parkig

Négy ország régióinak turizmusát, a gazdasági fejlődés és a környezeti tervezés egyensúlyát elemzi… Tovább olvasom