Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A Bartók-iskola befogadná az Éltest

Megoldás lehetne az is, ha a Bartókban szűkösebb körülmények közt folytatódhatna az oktatás és helyet adnának az Éltes-iskola diákjainak is – jelentette ki a megszűnésre ítélt Bartók-iskola igazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón.
A Civil Fórum Mosonmagyaróvárért Egyesület és Csicsai Ferenc, a Bartók igazgatója fejtette ki álláspontját a legutóbbi testületi ülés témáiról, illetve a Bartók-iskola megszüntetéséről.

Nagy Sándor önkormányzati képviselő elmondta: a Civil Fórum üdvözli az önkormányzat szándékát, hogy a város tizenöt éves jövőképének elkészítésébe bevonták az itt élőket is. Nem értik azokat az ellenzéki reagálásokat, miszerint ez az anyag politikai megrendelésre készült volna. Az idegenforgalom fejlesztésére és egy regionális oktatási és tudományos központ létrehozására igenis szükség van.

A Bartók-iskola megszüntetéséről a képviselő elmondta: a döntés előkészítésébe az oktatási bizottság csak akkor kapcsolódhatott be, amikor a politika már döntött az intézmény bezárásáról. A Civil Fórum továbbra is harcolni fog az iskoláért, ám Nagy Sándor szerint most az önkormányzatnak kell lépnie. A városvezetésnek meg kell fontolnia, hogy a törvényességi észrevételek, illetve a politikai nyomásgyakorlás után miként kezeli ezt az ügyet.

Csicsai Ferenc, a Bartók-iskola igazgatója az oktatási ügyekért felelős alpolgármester nyilatkozatára reagált.

Kis létszámú osztályokat javasoltak

– Az új tanévben mind a tizenhat osztályunkat el tudtuk indítani, csupán negyvenöt tanuló távozott az iskolából. Ezek fele hatosztályos gimnáziumba ment. Bizakodva vártuk a közigazgatási hivatal állásfoglalását, mivel úgy láttuk, a döntés nem volt megalapozott. Az emelt szintű informatika-, angolnyelv- és ének-zene oktatás továbbviteléről a megszüntető határozat nem rendelkezik, pedig az oktatási törvény ezt előírja. A Bartók-iskola 1997-es pedagógiai programjában állást foglalt amellett, hogy felveszi az emelt szintű számítástechnika-oktatást, az ének-zenét pedig tovább biztosítja. Erről azóta sem mondtunk le, hiszen most is működik egy emelt szintű ének-zene tagozatos osztályunk.

– Négy éve azt javasoltuk az önkormányzatnak, hogy a kis létszámú osztályokat indítsák a Bartókban. Nem azért, mert kevés elsős iratkozott be hozzánk, hanem az óvodáktól és a nevelési tanácsadótól kapott információk szerint számos olyan problémás gyerek él Mosonban és a városközpontban, akik igényelnék ezt a formát. Az oktatási bizottság kérésünket szóra sem méltatta. Az alpolgármester szerint az iskola vezetése nem vállalta fel a közgazdasági szakközépiskolai oktatást. Amikor ez felvetődött: a Bartók ötszáz férőhelyén hétszáz tanuló volt.

Szakmai egyeztetésre várnak

– A közigazgatási hivatal határozata lehetőséget teremt az önkormányzatnak, hogy szakmai szempontból újragondolja a megszüntető döntést. Az iskola bezárásával megoldható-e, hogy a három átvevő intézmény folytassa az emelt szintű informatikaoktatást, az átvett gyerekek elsőtől angolt is tanulhassanak, illetve emelt szintű ének-zene osztályba járhassanak. Megoldás lehetne, ha a Bartókban szűkösebb körülmények közt folytatódhatna az oktatás és egyben helyet adnánk az Éltes-iskola diákjainak is. Nagyon várjuk, hogy a hátralévő egy hónapban megkezdődjenek a szakmai egyeztetések a közigazgatási hivatal döntése nyomán – fogalmazott az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil ellenőrző csoportok

A Mosonmagyaróvár környéki kétszázhetven vám- és pénzügyőr jövője, állása – nyugati és északi… Tovább olvasom