Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A bankok bizalmatlanok a hazai vállalkozókkal

A csütörtökön elsőként kiírt EU-s projektek a kis- és középvállalkozások és önkormányzatok, valamint a turisztika területén nyújthatnak uniós támogatást. A dunakiliti Makay Tamás szerint viszont kevés a honi befektetők szabad anyagi ereje.
Bár csak májustól csatlakozunk az unióhoz, csütörtöktől mintegy negyvenmilliárd forintnyi EU-s pénzre lehet pályázni huszonkét jogcímen a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál. Az uniós strukturális alapból igénybe vehető támogatás hozzájárul a vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek versenyképességének növeléséhez. Magyarország ettől az évtől veheti igénybe ezeket a támogatásokat.

Két nagy alap

Az EU-s pénzek nagy részét a Nemzeti fejlesztési terv keretében működő öt operatív program segítségével vehetik igénybe a pályázók. A gazdasági versenyképesség javítására most kiírt projekt főleg a kis- és középvállalatok technológiafejlesztésére és a turisztikai programok szervezésére irányul.

Az uniós forrásokkal együtt idén becslések szerint akár a 600 milliárd forintot is elérheti a pályázatokon elnyerhető összeg. „Két nagy alapról van szó, az egyik az infrastrukturális, közlekedési és környezetvédelmi beruházásokról szól, míg a másik a szociális alap" – nyilatkozta Baráth Etele MEH-államtitkár.

A szociális alapból nagy számban fognak kisebb terveket megvalósítani, például az oktatás, az esélyegyenlőség vagy éppen az idősgondozás terén.

A második legnagyobb

A pályázat-előkészítő alap egyébként majdnem ötszáz ötlet kidolgozásához ad támogatást. A fő célcsoport az önkormányzatok és a civil szervezetek, hiszen az EU nem szívesen támogat profitérdekelt cégeket. Utóbbiak inkább a megvalósításban kaphatnak szerepet.
Az újonnan csatlakozó országok közül Lengyelország után hazánknak jut legtöbb a zsírosbödönből: mi részesülünk ugyanis a második legnagyobb támogatásban.

Leterheltek a vállalkozók

– A kiírt uniós pályázatok feltételrendszerét egyelőre nem ismerem, de a kedvező lehetőségeket szeretném kihasználni – mondta Makay Tamás dunakiliti vállalkozó. – Sajnos azok a mezőgazdaságban dolgozó emberek, akik eddig is pályázatok útján próbálták fejleszteni technológiájukat, mára leterhelődtek. A banki jelzáloghiteleket törleszteni kell, így újabb pályázatokhoz nehéz megszerezni a szükséges önrészt. Ha nem változik a feltételrendszer a pénzintézetek részéről, akkor sajnos nehéz lesz a továbblépés: a bankoknak a fedezetek terén jobban meg kellene bízniuk a vállalkozókban.

Jó példa erre: egy holland befektető ha disznótelepet akar létrehozni nálunk, akkor ahhoz nagy segítséget kap: szinte a holland állam pénzéből építi meg azt, mert megbíznak benne. A magyar bankok gyakran nem fogadják el az állami kezességet, s rajtunk – illetve értékeinken – akarnak maguknak biztonságot teremteni. Az is fontos kérdés, hogy a belépésnél milyen feltételeket támasztanak a vállalkozókkal szemben: egy holland befektetővel valószínűleg nem tudok majd versenyezni. Az uniós pályázatokkal kapcsolatban mindenesetre próbálok optimista lenni, nyilván minden kedvező lehetőséget ki kell majd használnunk – mondta Makay Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsen neve a százéves egyesületnek?

A Mosonmagyaróvári Torna Egylet névhasználati pere egyre nagyobb hullámokat vet. Bár a bíróság első… Tovább olvasom