Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

''A tisztességgel beépített tégla keres''

„A beépített és nem az összerakott tégla keres”, vagyis hoz jövedelmet, ez a Vöcsey kõmûvesek közel egy évszázados mottója. Vöcsey Ferenc 1909-ben alapított céget, szakmáját, a kõmûvességet fia után unokája is továbbviszi.
Vöcsey László büszkén mutatja be és mesél a nagypapa által tető alá hozott épületekről: a Szent István út elején sorra épültek az impozáns magánházak, a Höhnel Béla építész tervei alapján felemelt óvári postapalota is a nagyszülőhöz köthető. A Hansági Múzeum alapjainál ugyancsak a nagypapa szorgoskodott, a későbbi tatarozást viszont már az édesapa és az unoka vállalta el. Vöcsey Ferenc kőművesmester, bányaművelő Győrből költözött a Lajta-parti városba, ahol 1909-ben alapított céget. A bányatulajdonos Óvár és Moson között több területet vásárolt fel, a Mosoni-Duna partján is nagyobb földeket birtokolt. Fia ugyancsak a kőművesmesterséget vitte tovább: nyolc-tíz alkalmazottal dolgozott.

– Édesanyám, Erzsébet gazdálkodott, tejet mért ki, soha rosszat róla nem hallottam, apámban viszont benne volt az iparoscsibészség, -vagányság – emlékezik szüleire Vöcsey László. A szeretett, korán elhunyt édesanyáról a Mosoni- Duna partján emelt nyaralót is elkeresztelte, de tervei közt szerepel, hogy itt utca is őrizze a nevét. A kőművesmester dolgozott már több alkalommal a kórháznak, több vendéglátó-ipari egység épülete is az ő nevéhez fűződik, akárcsak számos magánház megépítése. A rendszerváltozás előtti időkben, a lakásépítési kedvezmények korszakában évente huszonöt házat is átadtak kulcsrakészen tulajdonosaiknak. Két segédjével és két tanulójával mostanában főként vakolást, felújítást vállal.

Mint mondja, az édesapja által negyven éve emelt házakat korszerűsítik, szigetelik. Hogy a kliensek visszatérnek, igazi törzsvendégköre alakult ki, az az elvégzett minőségi munkának köszönhető. – Éjszaka mindig megálmodom a feladatokat, megoldásokat – árulja el a mester, aki szívesen kísérletezik szakmájában. Minden munka más, nincs egy bizonyos recept, hanem mindig az adott terephez kell alkalmazkodni, és fontos, hogy a tervező álmát a kőműves is maga előtt lássa. Nagyfokú térlátás szükséges – tette hozzá. Az alkalmazottakkal családias viszony alakultki, ebben is nagyapját követi, aki több munkásának még bérmálta is a gyerekét. – Nálunk a Jézuska a segédeknek, tanulóknak is hoz ajándékot – meséli. És hogy még mit tanult a szakmabeli elődöktől? Munka után meg kell inni egy jó pohár bort– mondja már nevetve. A legifjabb Vöcsey, László bár a győri Hildben végzett, mégsem követi elődei szakmáját. Az apa ezt nem bánja, hiszen pályáján így is sikeres.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárdos Parkcentert építenek

Már az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Mosonmagyaróvár határában épülő új bevásárlóközpont munkálatainál. A Királyhidai úton, a meglévő hipermarkettel szemben a múlt év második felében kezdték építeni a mintegy 4500 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot. A munkálatok rövidesen befejeződnek és néhány héten belül megnyitja kapuit az áruház Parkcenter bevásárlóközpont néven. Tovább olvasom