Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A krónikás

A gyerekektől nem szakadt el, óraadóként továbbra is tanít, sőt, a napokban még táborozni is elment a diákokkal.
Bár tavaly, 42 év után elment nyugdíjba, a gyerekektől nem szakadt el, óraadóként továbbra is tanít, sőt, a napokban még táborozni is elment a diákokkal. Dr. Karácsony István nem csak földrajzot és testnevelést oktat a darnózseli tanulóknak, honismereti szakkört is vezet, vetélkedőket szervez a nebulóknak. Az intézményben látható az általa összeállított és közelmúltban felújított szigetközi helytörténeti kiállítás is. A darnózseli iskola történetét ugyancsak feldolgozta már a szakember, amit beköttetve a könyvtárnak adományozott. A helytörténész családtörténete nyomába is eredt, egészen 1656-ig sikerült visszavezetnie az őseit. Már három „Karácsony-találkozót" szervezett, a legutóbbin 110-en gyűltek össze Darnózselin.

A nyugdíjas pedagógus számos országos versenyről szerzett díjat, de arra még büszkébb, amikor a tanítványai szerepelnek kiválóan. Dr. Karácsony István hat könyvet, számos tanulmányt, helytörténeti olvasókönyvet írt. Folyamatosan kutat, precízen őriz, dokumentál minden adatot, két számítógépes tanfolyamot is elvégzett már azért, hogy pontosan tudja tárolni a múlt emlékeit.

A pedagógus feldolgozta többek között Darnó és Zseli, valamint Lipót történetét, de a szigetközi településekről is jelent meg már kötete.
Dr. Karácsony István most éppen a régi szigetközi néptanítók emlékét megidéző munkán dolgozik, s már azt is tudja, hogy mi lesz a két következő kutatási témája: a Szigetköz nevelés- és egyháztörténetét, valamint Moson megye népoktatási emlékeit szeretné egységbe foglalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre elkészül a faluház

Kisbodak számára évek óta gondot jelentett, hogy nem volt megfelelő nagyságú és a mai kor igényeinek megfelelő közösségi épülete. A problémát megoldandó, több elképzelés is született a közel húsz év alatt, melyek kezdetben a régi épület átalakításáról, felújításáról szóltak. Végül hosszú távon, a leggazdaságosabb megoldásnak új kultúrház építése látszott. Tovább olvasom