Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Módosulhat a választás rendje

A héten ült össze a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) Egyetemi és Főiskolai Karainak Professzori Tanácsa, hogy előkészítse a dr. Iváncsics János halála nyomán megüresedett rektori szék betöltésének rendjét. Pillanatnyilag azonban mintha zavar mutatkoznék a választás mikéntje körül.
Az NYME megalakulásakor az intézmény szervezeti és működési szabályzatába bekerült az a passzus, miszerint nyolc éven át a rektort kétévi váltásban Sopron, illetve Mosonmagyaróvár adja. Most tehát a Lajta-parti város egyetemi kara lenne a soros. Igaz, hogy közben az agrártudományi kar vezetői felvetették, az óvári alma mater esetleg Győrrel integrálódhatna.

A Kisalföld értesülései szerint a hétfői professzori tanácsülésen egyetlen napirendi pontként a rektorválasztás rendjének megváltoztatása szerepelt. A módosítást szorgalmazók szerint a kétéves Óvár–Sopron rotáció törvényellenes lehet, sőt, ezzel kizárnák a rektorságból a többi karok rátermett, lehetséges vezetőit is. Szóba került még, hogy a kétéves megbízatás időtartamát is meg kellene hosszabbítani. A Lajta-parti egyetemi tanárok viszont ezzel az érveléssel nem értettek egyet.
Az NYME megbízott rektora, dr. Faragó Sándor megkeresésünkre elmondta: a professzori tanácsnak semmiféle jogi kompetenciája nincsen, az ott elhangzottak senkire nézve nem kötelezőek. A tanácskozás nem volt nyilvános, így az ott történtekkel kapcsolatban a megbízott rektor nem kívánt nyilatkozni. A rektori pályázat kiírásáról jövő csütörtökön dönt az egyetemi tanács – tette hozzá dr. Faragó Sándor.
Közben az agrártudományi kar vezetői felvetették, az óvári alma mater esetleg Győrrel integrálódhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden hetedik diákot elvisznek

A Mosonmagyaróvár környéki községek iskoláinak komoly problémát jelent, hogy a tanköteles gyerekek… Tovább olvasom