Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egy éve nem hagyta el otthonát

Rokkantpanasz: Fedél nélkül maradhat a mozgáskorlátozott.é A mosonmagyaróvári Feketéné M. Éva súlyos betegségekkel küzd.
Születése óta mozgáskorlátozott, s most az is előfordulhat, hogy nem lesz télen fedél a feje felett. Szerkesztőségünkbe kétségbeesett asszony levele érkezett. M. Évát az élet nagyon pró bára tette: tolószékhez kötött rokkant, aszt más, s rengeteg műtéten esett már át. Nehe zíti helyzetét, hogy szerény nyugdíjából al bérletben él.

Az asszony már több mint egy éve nem volt kinn az utcán, mivel betegsége miatt időnként csak a szobai kerekes széké vel tud a lakásban közlekedni, s emiatt uno káit ritkán látja. Fiától sem várhat támaszt, mivel ő jelenleg egy fegyházban tölti bünte tését, menye pedig gyesből és családi pótlék ból tartja el unokáit. Ők is hasonlóan nehéz körülmények között, egy szobában, állandó beázások közepette élnek.

Albérlete még az idén megszűnhet

– A jelenlegi albérletem is megszűnhet még ebben az évben. Így vagy az utca, vagy a halál marad számomra – mondta az as szony. – Születésem óta paralízisben (gyer mekbénulásban) szenvedek. Acélfűzőt, láb huzatot kapok, ráadásul időnként tolószék re van szükségem. Az orvosok semmi jóval nem biztatnak, az állapotom egyre ros szabb. Öt évig dolgoztam saját felelőssé gemre, takarítást vállaltam, pékségben segí tettem, de mozgáskorlátozottságom okán már nem találok munkát. Hetvenhat száza lékos rokkantnak nyilvánítottak, rokkant nyugdíjat mégsem kapok, csak a szociális osztályról havonta tizenhatezer forint se gélyt, s időnként vásárlási utalványt. Ebből tizenkétezret fizetek albérletre és rezsire.

Sokba kerülnek a gyógyszerek

– Egy tucat különböző gyógyszert sze dek, ami szintén nagyon sokba kerül. Elő fordul, hogy hetekig nem tudok főzni, s ilyenkor még felkelnem is nehéz. Tüzelőm nincs, pedig közeleg a tél, bár az sem biztos, hogy még itt ér. A ház tulajdonosa meghalt, s nem tudni, mit kezdenek az ingatlannal az örökösök. Hogy mi lenne a megoldás? Szívesen vállalnék valamilyen házi bedolgo zást, talán így könnyebben megélhetnék. Jó lenne, ha sikerülne egy háromkerekű ke rékpárt szereznem, hogy az unokáimat meglátogathassam. A szomszéd férfiak marnak, mivel egyedül vagyok asszony a háztömbben. A fiamék elvinnének maguk hoz, ha náluk megfelelőek lennének a kö rülmények. Ehhez meg kellene javítani a mennyezetet a másik szobájuk felett, s ak kor hozzájuk költözhetnék – panaszolta az asszony.

 A város segít, ahogy tud A városi önkormányzat igazgatási osztálya rendszeres segélyt lakásfenntartási támogatásként és szociális segélyként tud biztosítani. Emellett a rászoruló rendkívüli segélyt háromszor kaphat egy évben, valamint egyszer gyógyszertámogatásban is részesülhet. Amint azt az osztályon Jakab Zoltán vezetőtől megtud tuk, M. Éva idén közlekedési és átmeneti segélyt kapott a rendszeres szociális támogatás mellett. Lakásfenntartási támogatást kérhet még, amihez az albérleti szerződés bemutatása szükséges.
Az önkormányzat segít az asszonynak tüzelőt és háromkerekű kerékpárt szerezni, bár tudomásuk szerint M. Évának már volt ilyen közlekedési eszköze, de eladta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarapodó Pro Urbe díjasok

Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóján tartott megem- lékezésen emlék- és utcanév táblát… Tovább olvasom