Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A régi tagiskoláknál marad a finanszírozás

Hétfőn éjszakába nyúló végszavazáson fogadta el az Országgyűlés a költségvetési törvény közoktatást is érintő módosításait.
– Kétségkívül igaz, hogy az egyensúlyt teremtő konvergenciaprogram megszorító jellegű. Pénzügyi eszközökkel próbálja a közoktatás rendszerét a valósághoz, a mai gazdasági lehetőségeinkhez igazítani úgy, hogy a gyermekek érdekei ne csorbuljanak. A kormányzat célul tűzte ki, hogy az óvoda és az alsó tagozat mindenképp megmaradjon a kistelepüléseken. A nagyobbaknak pedig a későbbiekben iskolabusz-szolgálattal adunk lehetőséget ahhoz, hogy korszerű körzeti iskolákban, felkészült szaktanárok támogatásával bontakoztathassák ki képességeiket az esélyegyenlőség jegyében – fogalmazott a képviselő.

Társulásban, gazdaságosabban

– A hétfőn megszavazott törvényi lehetőségek az előbbiekhez járulnak hozzá. Az óvodák az iskolákkal együtt társulásokban is működhetnek gazdaságosabban. A különböző korú gyermekek „vertikális" csoportjai pedagógiailag kiváló nevelési szituációt teremtenek. A 2–3. osztályosok finanszírozását sikerült megemelnünk a csoportlétszámok egyfős csökkentésével. A tagiskoláknál problémát okozott, hogy ahol a 7–8. osztály is működött, január 1-jétől a finanszírozás nem volt biztosított. Munkacsoportunk előterjesztése nyomán január 1. után a meglévő iskolákban marad a finanszírozás. Kistérségünkben ilyen Máriakálnok, Újrónafő, Püski. Sőt, a létszámkövetelményeknek megfelelő iskolák a továbbiakban is megkapják a támogatást. Az 1–6. osztályos előírás csak az újonnan létesülő tagiskolákra vonatkozik. A művészeti oktatás normatívája csökken 59 ezer forintról 50 ezerre (6 hónapig, majd 40-re), s meg kell kezdeni az akkreditálásukat. December 1-jéig az írásbeli anyagot kell áttekinteni, majd bizonyítani, hogy megfelelő szintű a képzésük. 2008 szeptemberéig hosszabbította meg a határidőt az oktatási kormányzat mind a művészeti oktatás, mind a sajátos nevelési igényű gyermekek esetében. 2007 tavaszán szakmailag még egyszer megvizsgáljuk a rendelkezések összehangoltságát. Enyhülnek a tanárok adminisztrációs terhei, s a kiemelkedő teljesítmények elismerésére a Pedagógus Teljesítmény Alap nyújt pályázati lehetőséget. Az óraszámemeléssel összefüggő pedagóguslétszám-leépítést is segíti e rendszer. A 10 százalék körüli leépítés egy részét a túlórák terhére az óraadókkal és a nyugdíjasokkal lehet megoldani. Be kell látnunk, hogy míg 1980-ban 1,2 millió általános iskolásunk volt, ma csak 850 ezer, közel 30 százalékos a csökkenés, miközben pedagóguslétszámunk alig változott – vélekedett Tóth Tiborné dr.

Lépéskényszerben a kistérség

– A mosonmagyaróvári kistérségben Püski, Kisbodak és Dunaremete van lépéskényszerben iskolaügyben. A parlamentben is szóltam erről, s az önkormányzati bizottság véleményét is kikértem. Nincs értelme a halogatásnak, s ezt Püskin, a helyszínen is próbáltam érvekkel alátámasztani. Darnózseli iskolája fogadókész lenne irányukban. Sajnos a legutóbbi kistérségi ülés és a januári oktatási fórum időpontját nem egyeztették velem előre, pedig az együttműködés csak kétoldalú lehet. Mindenesetre jó hír, hogy 2007 szeptemberétől azok a tagiskolák, melyeknek alsó tagozata 1500 fő alatti kisközségekben működik, 30 ezer forintos normatív kiegészítő támogatást kapnak. Tízezer forinttal emelkedik az alapnormatíva is feltételekhez kötötten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül a szigetközi „széles sáv

Az ásványrárói falugyûlés meghívott vendége volt nemrégiben Prukner Nándor, a Magyar Telekom Nyrt. soproni mûszaki szolgáltatásának
vezetõje. Böõsy Imre polgármester elsõsorban Ásványráró, de a környékbeli települések gondjairól is beszélt. Ásványrárón igény lenne a vezetékes hálózat, ezáltal a széles sávú elérhetõség kiépítésére,
a gyors internetes kapcsolatra. Tovább olvasom