Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A pozsonyi csatának akarnak emléket állítani Rajkán

A 907-ben lezajlott pozsonyi csatának akar emléket állítani egy magánalapítvány az ütközet egykori színhelyéhez legközelebb lévő magyar településen, Rajkán.
A csata kimenetele, Árpád fejedelem hadainak győzelme nagyban befolyásolta a magyarság sorsát, megmaradását a Kárpát-medencében - mutatott rá az 1105 évvel ezelőtti esemény történelmi jelentőségére Nagy István fideszes országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere, az alapítvány kuratóriumának elnöke az elképzelést nyilvánosságra hozó keddi sajtótájékoztatón a Lajta-parti városban.

Mint felidézte, a 40 ezres magyar csapatnak a több mint 100 ezer emberből álló egyesített német haderővel kellett szembeszállnia. Az ellenfél a magyarság kiűzését tűzte ki célul. A csatában a két és félszeres túlerő ellenére a magyarok megsemmisítették az ellenséges sereget.

A csata színhelye ma Ausztriához tartozik. Ezért az alapítvány az ütközet helyéhez legközelebbi magyarországi településen szeretne emléket állítani a történelmi eseménynek.

Céljuk, hogy a köztudatba bekerüljön az egykori esemény, amely különleges hadvezéri teljesítmény volt. Nem véletlen, hogy a West Pointon, az amerikai katonai akadémián oktatják - jegyezte meg Nagy István.

A pozsonyi csata emlékére elnevezésű alapítvány az emlékhely tervezésére az elképzelések szerint pályázatot ír ki. Hogy ezt megtehesse, támogatókra van szüksége - mondta az alapítványtevő Varga László az MTI-nek.

Az alapítvány elindítója bízik a széles társadalmi összefogásban. Szerinte az esemény - amely az ütközetben résztvevő seregek létszáma miatt a kora középkor egyik legjelentősebb csatája, s egyben a magyar honfoglalást lezáró sorsdöntő csata volt - nemzeti emlékhelyet érdemelne.

Rajkán jelenleg az evangélikus templom mellett álló kopjafa emlékeztet a csatára. Árpád hadai a Mosoni-síknak a mai Rajkához tartozó területén táboroztak annak idején, ez indokolja, hogy Rajka lenne a helyszíne a tervezett köztéri alkotásnak - mondta Kiss Vince rajkai polgármester, az alapítvány kuratóriumának tagja.

Olvasóink írták

 • 6. Lone_wolf.. 2012. május 31. 10:25
  „Világos hogy válságban ilyesmire kell költeni a pénzt :)))”
 • 5. Abrafax 2012. május 30. 15:37
  „embertelen, a legszebb példája vagy a hangulatkeltésnek, a cimkézésnek, az összemosásnak.
  Szó nincs Horthy-szoborról, az általam legkevésbé sem szeretett Futuráról, sem a köfaragókról, sem a balettáncosokról. Hanem valami egészen másról: a mohácsi, a muhi, a györi csatának is van emlékhelye.
  Miért nem erre gerjednek a neuronjaid olvasás közben?”
 • 4. amivarosunk 2012. május 23. 04:49
  „Van erre már példa. 2012. április 25-én avatták fel a pozsonyi csata emlékművét Zalaegerszegen a Dózsa-ligetben.”
 • 3. embertelen 2012. május 22. 22:27
  „A magyarok azért nem fogják vinni semmire a jövőben, mert állandóan a múltba akarnak visszamenni. Kíváncsi leszek, hogy Nagy István mikor fog előállni egy mosonmagyaróvári Horthy szobor igényével? A szobor szinhelyéül a Futura előtti parkoló pont megfelelne. Azt most nem írom le, hogy miért.”
 • 2. kenderice 2012. május 22. 20:53
  „Aki állandóan a múltba néz, az seggel megy a jövőbe!”
 • 1. Avanti-s 2012. május 22. 20:41
  „A rajkai polgármester is a cikk írásakor tudta meg, hogy milyen esemény zajlott korábban a környéken. Csak ez így megy mostanában, beosztással tudásnak is kell párosulnia. Azonnal kuratóriumi tag is lett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári nyári táborok, kicsiknek és nagyoknak

A Fehér Ló Közösségi Ház nyári programajánlatában kicsik és nagyok megtalélhatják a kedvükre való… Tovább olvasom