Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

90 egység helyett 160

Már többször beszámoltunk arról, hogy a csernobili atomkatasztrófát követően a sugárzó vonatokat Hegyeshalomban ártalmatlanították.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet mérései is alátámasztották lapunk megállapításait a hegyeshalmi vonatmosással kapcsolatban. A vizsgálatok mindegyike az átlagosnál magasabb háttérsugárzást mutatott ki a helyszínen, ám mindkét szervezet hangsúlyozta: ez az érték az egészségügyi határértéken belül van.

A Kisalföldben az elmúlt napokban számoltunk be arról, hogy a csernobili atomkatasztrófát követően az Ukrajna felől érkező, sugárzó vonatokat Hegyeshalomban ártalmatlanították. A szerelvények mosásának helyszínén – szakemberek segítségével – háttérsugárzást mértünk, s az egykori vízelvezetőnél eltérés mutatkozott a környéken átlagos mértéktől.

SSM–es műszerrel

A lapunkban megjelent írásokat követően Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató elrendelte, hogy a hegyeshalmi vasútállomáson a teherforgalmi vágányok mellett, illetve a szerelvények egykori mosásának helyén háttérsugárzást mérjenek. Az ezredes lapunknak elmondta: a vizsgálatot a jelenlegi legmodernebb felszereléssel, egy SSM–1-es műszerrel végezték.

Négy méter magas a föld

– A környéken mért természetes háttérsugárzás értéke 90 nanosievert óránként. Ám a szerelvények mosásának helyén, illetve közvetlenül a gödörnél ez az érték elérte a 160-at. A gödör – amibe a szennyezett víz elfolyt – felett jelenleg négyméteres földréteg van, valamint a csaknem húszévnyi csapadék kellően bemosta a sugárzó anyagokat az alsó földrétegekbe.
– A háttérsugárzást a megyében öt helyen folyamatosan méri beépített műszerekkel az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer. A Mosonmagyaróváron elhelyezett mérőműszer 106,2 nanosievert értéket mutatott. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági szabályzatának alapján a lakosság sugárterhelhetőségének határértéke 112 és 560 közti nanosievert óránként. Az általunk Hegyeshalomban mért értékek az egészségügyi határérték alatt mozognak. A riasztási szint 500 nanosievert – tájékoztatott Pesztenlehrer Lajos.

Talaj- és növényminták

Írásunk nyomán az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészség-

ügyi Kutató Intézet munkatársai is vizsgálódtak az elmúlt napokban Hegyeshalomban. Dr. Pellet Sándor igazgató lapunk érdeklődésre elmondta: úgynevezett gamma-spektrometriai, illetve dózisteljesítmény-mérést végeztek a helyszínen. Ez utóbbi vizsgálat során emelkedést nem tapasztaltak. A másik mérés jelzett enyhe céziumkoncentráció-emelkedést, ami azonban az igazgató szerint megfelel az országos szórásnak és nem jelent veszélyt a környékbeliek egészségére. Az intézet munkatársai talaj- és növénymintákat is vettek a helyszínen. Ezek mérésre való előkészítése folyamatban van, a vizsgálat eredményét a jövő hét elejére ígérte az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még ma is erősebb a háttérsugárzás

Elenyésző mértékben ugyan – és az egészségügyi határértéken belül –, de ma is erősebb a háttérsugárzás a hegyeshalomi vágányok mellett, azon a területen, ahol a csernobili katasztrófa utáni napokban az Ausztriába tartó vonatokat tisztították. A Hegyeshalomban történt megbetegedések és elhalálozások gyanúsan összefüggnek a csernobili atomkatasztrófával. Tovább olvasom