Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

87 millió forintos ellentmondás

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban építendő üdülőkomplexumra korábban elnyert 175 milliós állami támogatásból felvett előleggel az előző tulajdonos állítása szerint elszámolt. A Miniszterelnöki Hivatalnál azonban másként látják az ügyet.
Termálkút: 1300 méter mélyre fúrtak, de egyelőre nem találtak gyógyvizet.
Lapunk november 22-i számában a „Hová lett az állam 175 milliója?" című írásban a Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban lévő üdülőkomplexum által elnyert állami támogatás sorsát nyomoztuk.

A Gazdasági Minisztérium Széchenyi-terv turizmusfejlesztő programjának keretében a termálfürdők fejlesztésére, illetve kialakítására kiírt pályázatból 175 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott egy budapesti részvénytársaság.

A 175 millió támogatás segítségével két, egyenként 140 férőhelyes szálloda- és gyógyfürdőkomplexumot építettek volna fel 2003 júniusáig. Az építkezés azonban félbemaradt, a részvénytársaság eladta az ingatlant.

A Gazdasági Minisztérium honlapján kifizetettként tüntették fel a pályázatot. Lapunk megkérdezte a budapesti társaságot a 175 millió sorsáról, ám telefonon nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Kérdésünket írásban kellett benyújtanunk a cég vezérigazgatójának, aki nem válaszolt. Az írás megjelenését követően viszont az alábbi tájékoztatást kaptuk Windberg Ferenctől, a H–Build 2000 részvénytársaság igazgatóságának elnökétől:

A mosonmagyaróvári Krisztinamajor területén több éve folyik egymilliárd forintot meghaladó beruházás kivitelezése. A Széchenyi-terv turizmusfejlesztési pályázata keretében a beruházás egy része – a terület alatt található termálvízre alapozott szolgáltatások építményei, berendezései – támogatást nyert el, aminek összege 175 millió forint.

A termálvíz felszínre hozására vízjogi létesítési engedéllyel rendelkezik a társaság, a termálkút megvalósítása folyamatban van. A beruházás befejezésének határidejével kapcsolatban a társaság még a tavasszal kérte annak meghosszabbítását, ami meg is történt. A megítélt támogatási összeget – 175 millió forintot – még nem folyósították, erre törvényes lehetőség nincs is.

A társaság 87,5 millió forint előleget kapott, aminek felhasználásáról a beruházás folyamán kell elszámolni, ennek az eddigiekben maradéktalanul eleget is tett a cég. A teljes összeg folyósítása csak a beruházás befejezése után esedékes. Az igazgatói tájékoztatás kitér továbbá arra is, hogy a Flexum termálfürdőtől vásárolt termálvizet a korábban elkészült fedett medencében használták fel.

A Miniszterelnöki Hivatal turisztikai hivatalában lapunk érdeklődésére elmondták: a pályázat nyertesének a megítélt összeg egy részét előlegként folyósították, ám időközben a részvénytársasággal kötött szerződést felbontották. Lapunk azonban úgy tudja, hogy a felvett előleggel ez idáig csak részben számolt el a társaság, ám amíg ez be nem fejeződik, az ingatlant nem idegenítheti el, mivel arra jelzálogjogot jegyeztek be. Ezzel szemben – mint ahogy azt lapunkban korábban már megírtuk – a terület jelenleg már új tulajdonossal bír.

A szerzett információinkat szerettük volna megerősíttetni a Magyar Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Társaságnál, ami 2001-ben és 2002-ben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Széchenyi-terv keretében meghirdetett pályázatait kezelte. A pályázatok beérkezésétől kezdve egészen a projekt lezárásáig minden, a pályázatkezeléshez kapcsolódó feladatot a kht. látott el. A társaságnál azonban kétnapi utánjárást követően sem kaptunk információt az ügyről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre épülhet kerékpárút

Halásziban az önkormányzat teljesítette terveit, a költségvetésben megőrizték az egyensúlyt. Egy… Tovább olvasom