Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

86 millió úszó erőművek tervezésére

Tízmillió a magyar, míg hetvenhatmillió forint a gesztor szlovák oldalon a költsége az Öreg-Dunára tervezett negyvennyolc úszó erőmű tervezésének.

Az első lapátkerék-turbinás kishajó bemutatása a szlovákiai Martinban lesz, ám csúszhat: egy hónapnyi munka még hátravan.

Február tizenötödike a beadási határideje a magyar–szlovák–ukrán határ menti Interreg-pályázatoknak, mely 95 százalékos támogatást biztosít a nyerteseknek. Bár az idő sürgette a gesztorszerepet is vállaló szlovákiai Doborgazt s magyar társát, Dunakilitit, mára végül elkészült a pályázat.
Röviden visszatekintve: magyar és szlovák oldalon a Dunán 24–24 úszó lapátkerekes erőmű építését tervezi az északi szomszédunknál jegyzett Önkormányzatok Energetikai Programja társulás.

„ Az önrész biztosan megtérülne"

– Az utolsó simításokkal is végeztünk, beszereztük a szükséges dokumentumokat – kezdte a tájékoztatást Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere. – Magyar oldalon a tervezésre a bruttó költség 9,6 millió forint, melyből az ötszázalékos önrész 483 ezer forintot tesz ki. Ha kapunk uniós támogatást, akkor az önkormányzat által befektetendő összeg biztosan megtérül: többek közt irodabérletet, számítástechnikai eszközöket s azok használatát, prezentációt is elszámolhatunk a tizennyolc hónapos futamidő alatt. Nyertes projekt s engedélyezett tervek esetén lehet továbblépni: ha az önkormányzat túl költségesnek találná a kivitelezést, akár befektetők bevonásával is – mondta a településvezető.

Prototípus: még egy hónap

Huszonnégy szigetközi turbina elhelyezése a hullámtérben történne, s több itteni települést is érintene (Rajkát, Dunakilitit, Dunaszigetet biztosan). Dunakiliti egyelőre nem vette fel a kapcsolatot mindenkivel, „megvárják a pályázat eredményét".

Túrócszentmártonban mutatják be

– Tegnap megkaptuk a magyar dokumentumokat, s ma beadjuk a pályázatot – mondta Boráros József doborgazi településvezető. – Nálunk, a csallóközi oldalon több a költség, mi vállaltuk a gesztorszerepet is: 76 millió forintos támogatást kérünk, melyből négymillió jut az önkormányzatra. (Információink szerint a beruházók felajánlották, hogy szükség esetén az önrészt is átvállalják.) Az 168 országban szabadalmaztatott találmány prototípusát Túrócszentmártonban (Martin) mutatják majd be, ám ez csúszhat: a kivitelezőknek még egy hónapnyi munkájuk lenne, ám a hideg, havas idő ezt hátráltatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hansági Múzeum: gyertyafényes tárlatvezetés

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum látogatottsági adatait tekintve átlagos évet zárt – tudta meg a Kisalföld Szentkuti Károly igazgatótól. Összesen 6001 érdeklődő tett rövidebb-hosszabb sétát a Cselley-házban, illetve a Hansági Múzeum Szent István úti épületében. Az előző év eseményeire visszatekintve igazi érdekességnek számított a Japán Alapítvány keretében bemutatott „Japán babák” tárlat, a Tallós Prohászka István-kiállítás és az Art Flexum Nemzeti Művésztelep hagyományos bemutatkozása. Tovább olvasom