Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

850 születésnapi gyertya a falu tortáján

850 éves idén Dunakiliti: a jubileumi évet szombaton nyitják meg. Várhatóan legalább 850-en vonulnak át ünnepi pólóban a diadalív alatt a faluháztól a sportpályáig a rendezvény helyszínére.
Dunakiliti első okleveles említése 1165-ben egy Kelud nevű birtokos nemességével kapcsolatos, ám a hagyomány beszél egy Kilit nevű pozsonyi várjobbágyról és az első kápolna védő- szentjéről, Szent Cletos Kilit pápáról mint névadóról.

Dunakiliti folyó menti kulcspozíciójából következtettek a török szóeredetre (kilit kulcsot jelent törökül) is. Most az első okleveles említéshez kapcsol egész éves rendezvénysorozatot a szigetközi település. A 850. évük megünneplése szombaton kezdődik.

– Délelőtt 9 órakor zenés kikiáltóval, lovas kocsin járják a falut a fiatalok és invitálják a helyieket a jubileumi rendezvényre. Délután 3 órakor a faluháznál gyülekezünk, ahonnan felvonulás indul a sportpályára. Reményeink szerint legalább 850-en sétálunk együtt, többek közt az egykori és jelenlegi faluvezetőkkel, civil szervezetek és a helyi üzemek képviselőivel, az ünnepre nyomott pólóban, emléklappal. Szeretnénk az egész települést megmozgatni, felvonultatni értékeinket. A diadalíven keresztül érkezünk meg a sportpályára, a rendezvény helyszínére – hangsúlyozza Kovács Andorné polgármester.

A tervek szerint legalább ennyien vonulnak át a diadalív alatt.
A tervek szerint legalább ennyien vonulnak át a diadalív alatt.

Az adventi adománygyűjtés során összegyűlt pénzből, amit a helyi önkormányzat, a színjátszó csoport és a sportegyesület is kiegészített, két defibrillátort vásároltak nemrég (egyik a faluházban, a másik a sportöltözőben kap helyet).

Hogy hogyan kell használni az életmentő eszközt, megtudhatják a rendezvényre kilátogatók. Aznap lesz még utcabajnokság, falutörténeti előadás, gyermekprogramok, sőt, hőlégballonban is fel lehet szállni. Az este folyamán a SramliKings, a Hen House Band és az LGT emlékzenekar szórakoztat, valamint különleges tűzijátékot lehet megcsodálni. A rendezvény hátterét az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások biztosítják.

Ezzel azonban a 850 év megünneplése nem ér véget: augusztus 20-ra falutörténeti kiállítást terveznek, a szeptemberi kiliti búcsúhoz is látványos program társul. Tejfaluszigeten felújítják a 80 éves kápolnát és Szent Mihály napján itt ünnepelnek majd. Természetesen a 850 gyertyás torta sem hiányozhat – ígéri a faluvezető, aki szerint jubileumi képeslap mellett bélyeg is megjelenik (ennek részleteiről már tárgyalnak a Magyar Postával). Karácsonyi ajándéknak szánják a Dunakiliti Értéktár megjelentetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan sérültek a biciklisek

Hiába a számos felhívás és figyelmeztetés, továbbra is kimagaslóan sok biciklisbaleset történik a… Tovább olvasom