Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

84 évesen szerzett diplomát Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Agrár felsőfokú tanulmányainak félbeszakítása után pontosan hatvan év elteltével tett sikeres záróvizsgát a 84 éves Andrási Gábor a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.


Andrási Gábor kitartott fogadalma mellett, így 84 évesen vehette át agrármérnöki oklevelét a pénteki diplomaosztó ünnepségen. A különleges életpályájú hallgató azért iratkozott be a mosonmagyaróvári intézmény levelező tagozatára, hogy az 1946-tól 1949-ig végzett tanulmányait befejezve megkaphassa agrármérnöki oklevelét.

– A Magyar Agrártudományi Egyetem keszthelyi mezőgazdaság-tudományi karának rendes hallgatója voltam 1946-tól – mondja Andrási Gábor. – Már fiatalon érdeklődtem a mezőgazdaság iránt, középfokú tanulmányaimat is ezen a téren végeztem, 18 évesen már képesített gazda bizonyítványt szereztem. Ezt követően vettek fel a keszthelyi egyetemi karra. Az utolsó évben a végszigorlat előtt két hónappal egyik pillanatról a másikra jelentették be, hogy miniszteri rendelet értelmében megszüntetik az egyetemi kart. Ezt követően a budapesti egyetemen szerettem volna folytatni az agrártanulmányaimat, ám a pártemberekből álló diákbizottság elutasította a kérelmemet. Ezt követően diploma nélkül és a politikai üldöztetés miatt nagyon nehezen tudtam állást találni. Szerencsére még az egyetemi évek alatt, a nyári szünidőkben kitanultam a lakatosmesterséget, így ezzel a végzettséggel a mozdonygyárban kaptam állást. Később a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szereztem, de megfogadtam, hogy egyszer az agrártanulmányaimat is befejezem. Néhány évvel később, 1956-ban, bár nem szerettem volna, mégis el kellett hagynom Magyarországot, végül Svájcban telepedtem le. Itt kezdetben gépészmérnökként dolgoztam, majd családi vállalkozásban papír-nagykereskedést működtettem.


Régi fogadalom: Andrási Gábor 84 évesen tett sikeres záróvizsgát és szerzett agármérnöki oklevelet.
Régi fogadalom: Andrási Gábor 84 évesen tett sikeres záróvizsgát és szerzett agármérnöki oklevelet.


– Néhány évvel ezelőtt turistaként a termálfürdőbe jöttünk Mosonmagyaróvárra. Korábban nem jártam még a városban, ám az itt működő nagy múltú agrár-felsőoktatásról már sokat hallottam. Ekkor gondoltam, hogy itt szeretném befejezni a hatvan éve félbeszakadt tanulmányaimat. Besétáltam hát a tanulmányi osztályra és megkérdeztem, van-e felső korhatár a felvételinél. Mivel nem volt semmi akadálya, így beiratkoztam levelező tagozatra. Szerencsére nem okozott nagyobb megterhelést a tanulás, felkészülés, a vizsgákat is sorra sikerült letennem. A vizsgaidőszakokban feleségemmel együtt jöttünk Mosonmagyaróvárra, amíg én vizsgáztam, ő a termálban töltötte az időt. Két és fél év után végre sikerült elérnem, amire hatvan éve várok. Szakdolgozatomat a holstein-fríz szarvasmarhafajta hazai tenyésztésének vizsgálatából írtam.

– Az agráriumban természetesen már nem tudok dolgozni, de fontos számomra, hogy ez a fogadalmam valóra vált. Nagyon örülök annak, hogy abban az intézményben szerezhettem meg a diplomámat, aminek nagy hírű oktatóiról már olyan sokat hallottam, hiszen a magyaróvári akadémia a hazai agrár-felsőoktatás bölcsője és bibliája – hangsúlyozta Andrási Gábor.


Egyedülálló a korrekorder teljesítménye

A vizsgabizottság Andrási Gábor diplomamunkáját és szóbeli feleletét is jelesre minősítette. A 84 éves végzős gazdászhallgató pénteken vehette át kiváló minősítésű agrármérnöki oklevelét. A mosonmagyaróvári intézmény életében is egyedülálló, hogy valaki ilyen korban szerez diplomát – tudtuk meg dr. Schmidt Rezsőtől. A kar dékánja elmondta:  kifejezetten jó hallgatója volt az egyetemnek Andrási Gábor.

Olvasóink írták

 • 8. Parasztbasztato 2009. június 22. 21:12
  „Minek???????????????????????????????????????????????????”
 • 7. patriot 2009. június 21. 15:59
  „Remélem ezzel egyidejűleg a jogosítványát nem sikerült megújítani! :D”
 • 6. Primax 2009. június 20. 21:53
  „Minden tiszteletet megérdemel, mert nem adta fel.
  Véghezvitte azt, amit elhatározott.
  Tanulhatunk tőle.
  Sokat.”
 • 5. Ikrob 2009. június 18. 10:06
  „Andrási Gábor úr, szívből gratulálok :)

  Szép példája annak, hogy soha nem szabad feladni az álmokat, hiszen csak akkor valósulhatnak meg. A kitartás és elszántság meghozta gyümölcsét, én emelem kalapom az úr előtt :))”
 • 4. Jocc55 2009. június 18. 07:48
  „Gratulálok neki!
  :)”
 • 3. bugriskin 2009. június 18. 05:47
  „Jé! Lesz a FIDESZ-nek egy új mezőgazdasági minisztere.”
 • 2. MTT 2009. június 17. 18:10
  „gondolom, nem fog munkahely után szaladgálni... grat.”
 • 1. invektus 2009. június 17. 16:25
  „Szivböl gratulálok a bácsinak
  :)
  Lehetne példakép is :)
  Mert a munka és a tanulás nem szégyen .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A panelprogram keretében: felújítások 879 lakásban

Mosonmagyaróváron a lakóépületek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának… Tovább olvasom