Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

„Ott kell irtani, ahol sok a szúnyog

Csípések ellen öt és fél millió mellé ötvenszázalékos önrész szükséges.
Öt és fél millió forint jut a Magyar Turizmus Zrt.-től – Dunasziget gesztorságával – a mosonmagyaróvári kistérség huszonhat településének szúnyogirtására. Meghívásos pályázaton választják ki az irtást végző céget.

Tegnap egyeztetett a szúnyogirtás feltételeiről Szabó Miklós, a mosonmagyaróvári többcélú kistérségi társulás elnöke és Tóth István dunaszigeti polgármester (társulási alelnök). Idén ugyanis újra Dunasziget gesztorságával indulhat a szúnyoggyérítés a térségben.

Idén a Magyar Turizmus Zrt. legfeljebb öt és fél millió forintot biztosít a permetezésre a „turizmus komfortosabbá tétele érdekében". Ehhez az önkormányzatoknak kötelezően ötvenszázalékos önrészt kell vállalniuk. Szabó Miklós elnök elmondta: az egész kistérséget bevonva zónákat jelölhetnek ki aszerint, hogy a vizes élőhelyek miatt mekkora a szúnyogpopuláció.

„Egyszerű a képlet: ott kell irtani, ahol sok a szúnyog." Ez leginkább a Szigetközt érintheti. Mosonmagyaróvár legalább két irtást tervez a városban. Tóth István szerint egyelőre az aszály miatt szúnyogügyben szerencsés helyzetben vannak, ráadásul a szigetközi elárasztás is elmaradt.

A helyzet azonban változhat, s az idő sürget: egyszerűsített közbeszerzési eljárásban, meghívásos pályázaton döntenek a szúnyogirtó cégről.
Három cég közül választhatják ki a „permetezőt". „Az győz, amelyik hatékonyabban dolgozik, jobb referenciákkal rendelkezik. A legfőbb mérce a lakosság elégedettsége lesz" – mondták a polgármesterek. Hangsúlyozták: szúnyoggyérítésről van szó, minden élősködőt nem tudnak kiirtani.

Az önrészre vonatkozólag úgy fogalmaztak: „előkaparják" valahogyan az önkormányzat pénztárából. A tervek szerint bekérik az ajánlatokat, néhány héten belül megszületik a döntés – a kistérség közbeszerzési bizottsága dönt a kivitelezőről – s júliustól szükség esetén elindulhat a permetezés.

És a bögölyök?
„Szombaton este 7 után horgászni szerettünk volna Lébényben az Örvényen. Odaérve nem mertünk kiszállni az autóból: több száz bögölyböl álló raj lepte el az autót. Nem lehetne a szúnyogirtás mintájára böglyöt irtani? Sokat írtak az újságok a szúnyogok által megölt őz- és szarvasgidákról. El lehet gondolkozni azon, hogy ekkora bögölyrajok mekkora pusztításra képesek." (Olvasói SMS) 

 

 

 Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan német szigetközi dalokat tanult a találkozón

Harmadik alkalommal tartottak testvértelepülési találkozót Máriakálnokon a németországi Hüffenhardt… Tovább olvasom